Ångest påverkar många av oss av en mängd olika skäl, ofta har det en negativ påverkan på vår dagliga liv och hur vi känner om oss själva. Att hantera ångestsymptom genom ett positivt utlopp kan på riktigt förbättra din dag. Här är allt du behöver veta om löpning mot ångest...
Vad är ångest?
Ångest är en generell känsla av olust, som att oroa sig eller känna rädsla. Symptomen manifesteras in bara psykologiskt utan också fysiskt och kan resultera i svettningar och skakningar. Symptomen varierar från milda till allvarliga beroende på situationen och personen.
I idrottsliga situationer kan måttliga ångestnivåer (som upphetsning) vara fördelaktiga för prestandan, men människor tycker ofta att symtomen är störande och problematiska när de presenteras i det dagliga livet.
5 sätt som löpning hjälper till att bekomma ångest
1. Vitamin D
Det här kräver såklart att du springer ute på vägarna istället för på ett löpband. Det finns dokumenterade länkar mellan vitamin D och depression och en del resultat föreslår att ett underskott av vitamin D kan påverka ångestsnivåerna. En brist på vitamin D kan också leda till en ökning av kortisol, en stresshormon, vilket i sin tur kan leda till ökade nivåer av ångestsymptom.
Därför är det en bra start att se till att få i sig tillräckligt med vitamin D genom kosten och från solen när du är ute efter att hitta sätt att minska symptomen för ångest.
2. Minskad stress
Endorfiner som dopamin, serotonin och noradrenalin är kemiska neurotransmittorer som resulterar i positiva känslor och i vissa fall euforiska känslor (som "runners high"). De här positiva känslorna i kombination med att deras tendens att minska kortisol kan hjälpa dig att hantera symptom för ångest.
Kortisol blockerar de receptorerna i din kropp som behövs för ett effektivt utnyttjande av D-vitamin - vilket innebär att om du har höga stressnivåer, kan din kropp inte heller använda källor till D-vitamin, vilket ytterligare bidrar till att negativa symtom upplevs.
3. Förbättrad sömn
Löpning kan förbättra kvaliteten och mängden sömn du får genom att framkalla en större trötthet. Men också genom att stimulera frisättningen av neurotransmittorer, såsom serotonin, som är ansvarig för att underlätta de viktigaste REM-faserna i sömnen. En kvalitativ sömn bidrar till att stabilisera den hormonella balansen i kroppen, något som i sin tur kan hjälpa till att hantera och minska ångestsymptom.
4. Gemenskap
Det är väl dokumenterat att socialisering kan hjälpa till att minska symptom för ångest och öven hjälpa oss att höja vårt självförtroende. Ett av de bästa sätten att umgås när man springer är att gå med i ett community, oavsett om det är en lokal löpgrupp, eller genom att hitta likasinnade löpare på appar som Strava som hjälper dig att komma i kontakt med andra som använder samma löprutter som du gör.
5. Flykt- och kamprespons
Ångest är i huvudsak sinnet som förbereder kroppen för en kamp- eller flyktsituation, men problemet är att de situationer som gör oss oroliga ofta inte är lämpliga för den typen av tillvägagångssätt.Träning i allmänhet aktiverar de delar i din hjärna som är ansvariga för verkställande av funktioner, vilket hjälper till att kontrollera systemet i hjärnan som upptäcker verkliga eller föreställda hot mot överlevnad som stimulerar flykt eller kampresponsen.
Löpning är därför en effektiv metod för att hjälpa vår hjärna att bearbeta denna typ av information mer effektivt, vilket minskar förekomsten av ångest och den typen av symtom när de presenteras med normala situationer i det dagliga livet.
Att ta med sig
Löpning är en positiv metod som gör att du kan hantera symtom på ångest på ett hälsosamt sätt. Även om det inte är något botemedel, kan hantering av ångestsymtom ofta ha en betydande inverkan på det dagliga livet, så det är verkligen värt ett försök!
Trackar du din löpning med Strava? Gå med i MyProteins löpklubb idag.
Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medisinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.