Att skapa hälsosamma vanor är ett av de bästa sätten att säkerställa framgång i gymmet, men det kan ta tid att få dem vanorna till fasta beteendemönster. Så, om du vill nå dina långsiktiga målsättningar behöver du lite disciplin och tålamod.
Det är vanligt att känna att motivationen tryter efter några veckor men oroa dig inte. Här är några hjälpsamma tips du kan ta till för att fortsätta att hålla dig igång och se till att dina vanor sätter sig.
Vikten av att utveckla hälsosamma vanor i din träning
Ingen vill gå till gymmet och göra det halvhjärtat eller inte nå sina målsättningar under den önskade tidsramen. Att tillföra hälsosamma vanor kring din träning är ett sätt att säkerställa att allt det hårda arbete du lägger ner räknas och att du går med full fart framåt mot dina mål.
Att skapa tydliga vanor kan också hjälpa dig att hålla din på banan, motiverad och säkerställa att du lägger in så mycket arbete du kan vid varje pass.
10 vanor för att förbättra dina träningspass
Vi har satt ihop 10 vanor som kan förbättra dina träningspass. Kom ihåg att det kan ta tid att bilda nya vanor men att hålla sig till dem kommer vara lönsamt i det långa loppet.
1. Var flexibel
Ibland dyker saker upp som gör att du kan behöva justera träningsschemat. Det är okej att flytta på ditt träningspass till en annan tid eller dag. Om du har lite tid så testa att dela upp passet under dagen eller till och med över olika dagar.
2. Träna med en kompis eller i grupp
Det finns få saker som är bättre än att spendera tiden med en bra vän. Så varför inte träna samtidigt som du gör det? Träning tillsammans med en kompis eller i grupp kan hjälpa dig att genomföra passen och göra det till en långsiktig vana. Dessutom, om du lägger till den sociala aspekten i det kan ett träningspass och hjälpa till att boosta ditt mentala välmående.
3. Välj roliga träningsformer
Att träna hårt innebär inte att du inte kan ha roligt. Ju mer du tycker om ditt träningspass desto större chans är det att du faktiskt gör dem till en vardaglig del i ditt liv. Om du inte tycker om en ny träningsform, byt ut den till något annat.
Du kan också variera tiden du tränar. Om du inte är en morgonperson så träna på kvällen. Och om du är någon som går upp tidigt så träna när du vaknar. Allt handlar om att hitta det som fungerar för dig och det som gör dig glad.
4. Sätt realistiska mål
Utmana dig själv men se till att dina mål är uppnåeliga. Du kan eventuellt vilja springa ett marathon i framtiden, men det kan ta lite mer än tre månader att ta sig dit om du precis har börjat med löpning.
Fråga dina vänner eller en PT om råd och hjälp för att sätta upp realistiska målsättningar och ha realistiska förväntningar.
5. Börja litet och öka sedan på
Det är enkelt att svepas med när man börjar, men detta är något som kan leda till skador. Utvärdera din träningsnivå och bygg gradvis upp den.
Sätt upp mindre mål och gör kortare träningspass och addera sedan mer komplexa övningar eller ytterligare pass när du känner dig mer självsäker. Genom en gradvis progression kommer du se resultat som är både hållbara och långvariga.
6. Se till att känna dig bekväm
Att ha på sig bekväma kläder och skor kan göra en stor skillnad i hur du känner dig under och efter ditt träningspass. Att kännas sig bekväm med det du har på dig kan hjälpa till att höja både självförtroendet och motivationen.
Behöver du skaffa dig själv lite självförtroendehöjande kläder? Spana in MP Activewear.
7. Glöm inte bort vilodagarna
Vilodagar är lika viktiga som träningsdagar. De låter kroppen återhämta sig och reparera så att du kan komma tillbaks starkare inför nästa pass. Om du skippar vilodagarna kan de leda lite långsammare resultat och skador.
8. Ändra dina träningsrutiner
De bästa träningsprogrammen varierar övningar var 4e till 6e vecka. Om du blir uttråkad av att ha samma rutin så testa en ny rörelse eller en ny gruppträningsklass för att känna dig lite mer peppad.
På det här sättet kommer du att utmana dig själv konstant med nya saker, vilket troligen kommer göra att du håller dig på banan.
9. Belöna dig själv
Att sätta upp kortsiktiga mål som leder till långsiktiga mål är ett bra sätt att hålla rutiner. Belöna dig själv när du nåt små och frekventa mål för att hålla dig själv motiverad. Det kan vara allt från din favoritmåltid till nya träningskläder eller till och med ett besök på spa. Det viktiga är att inte bara fokusera på det slutgiltiga målet utan att också fira små vinster på vägen.
10. Ohälsosamma träningsvanor som du bör undvika
Vi skapar alla dåliga vanor till och från men det är viktigt att försöka undvika en del av dem så gott det går när det kommer till träning. En del vanor kan ha en negativ inverkan på dina träningspass i det långa loppet.
Försöka att undvik detta för att säkerställa att du får ut det mesta av dina träningspass:
- Hoppa över vilodagar
- Strunta i uppvärmning och nervarvning
- Tankar inte kroppen ordentligt innan - det kan innebära att dra ner kaloriintaget för lågt eller att undvika vissa livsmedelsgrupper
- Sätt inte upp orealistiska mål
- Överträning
- Att äta för många cheatmeals - ingen mat är förbjuden, men försök att se till att du äter inom dina makros
- Får inte tillräckligt med sömn mellan träningspassen
Att ta med sig
Att skapa nya vanor tar tid. Därför behöver du vara tålmodig och låta dig själv få tiden till att lära dig och anpassa dig.
Sätt upp realistiska mål för dig själv, fira de små vinsterna och fortsätta att pressa dig själv till att lära och förbättra dig samtidigt som du har roligt. Innan du vet ordet av det har du nya hälsosamma vanor och är på god väg att nå dina mål.
Vill du har fler tips och tricks? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:
"Den här träningen är väldigt krävande" PT recenserar 200-klubben
Är du tillräckligt stark för den här utmaningen?
Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.