Är du trött på att laga samma gamla maträtter när du preppar veckans matlådor? Här är ett makrovänligt lunchrecept som är perfekt att ta med sig till jobbet och du behöver inte heller vänta på en ledig mikro. Det här är @niallkirklands version av en poke bowl, vilket är en traditionell maträtt från Hawaii.
Den är ideal för en balanserad kost som håller dig mätt under dagen med en hälsosam portion av kolhydrater från det kladdiga riset, omega-3 och protein från laxen och massor av krispiga och färska grönsaker för vitaminer, mineraler och fibrer. Åh, just det! Den där srirachamarinaden kommer också göra dina smaklökar glada.
Är du inte ett fan av rå fisk? Du kan i så fall testa att göra rätten med krispiga tofubitar istället. En av de bästa sakerna med pokebowls är att du helt och hållet kan göra dem efter egen smak genom att byta ut tillbehören.
Receptet ger 4 portioner.https://youtu.be/doZSS9lpOio
Ingredienser
- 3 msk. light majonäs
- 1 msk. sriracha
- 2 msk. soja
- 2 msk. mirin (eller någon annan risvinsvinäger)
- 1 msk. rostad sesamolja
- 1 msk. honung
- 300 g sashimi grade salmon
- 1 morot
- 1 gurka
- 2-3 vårlök
- 1 avokado (skiva)
- 3 dl ready-to-eat edamamebönor
- 250 g kladdigt vitt sushiris
- 1-2 shalottenlök (tunnt skivade)
- 1 msk. kokosolja
- Till garnering: sesamfrön
Så här gör du
1. Börja med att blanda lättmajonäsen, sriracha, soja, mirin, sesamolja och honung till en slät marinad.
2. Reservera 1/4 av marinaden för att använda som dressing senare. Lägg sedan i laxen i den resterande marinaden. Blanda lax och marinad försiktigt så att den inte går sönder och låt den sedan stå i minst en timme.
3. Skölj sushiriset ordentligt till vattnet är klart. Koka sedan riset enligt instruktionerna på förpackningen (vanligen kokas de i 10 minuter och ångas sedan i 10 minuter) och låt det sedan stå och svalna.
4. Skär upp gurkan i kvartsbitar, skiva vårlöken tunnt på längden och skiva morötterna med en potatisskalare.
5. Värm upp kokosoljan i en non-stickpanna och lägg ner de skivade shalottenlökarna. Sautera dem försiktigt på låg värme i omkring 7 minuter tills de är bruna och krispiga. Ta sedan bort från stekpannan och lägg på hushållspapper.
6. När allt är redo bygger du din pokebowl genom att bygga lager med ris i botten och sedan all topping. Garnera med sesamfrön och avnjut på en gång eller förvara i lufttäta behållare i kylen i upp till 3 dagar som mealprep.
Ugnsbakad feta och couscous | Sommarens meal prep
Ugnsbakad fetapasta var troligen den godaste Tiktoktrenden att lysa upp våra skärmar...
Sticky Sesamtofu | Proteinrik Vegansk Meal Prep
Sötsur sticky tofu? Ja, tack!
Näringsinformation
Kalorier | 552 |
---|---|
Fett totalt | 19g |
Kolhydrater totalt | 70g |
Protein | 24g |