Den nordiska dieten är ett sätt att äta som trycker på färska, lokala ingredienser och ett hälsosamt och hållbart levnadssätt. Den är baserad på traditionell kost från de nordiska länderna: Danmark, Norge, Island, Finland och Sverige. Dessa länder anses allmänt ha några av de friskaste befolkningarna i världen.
I den här djupdykningen i den nordiska dieten kommer vi förklara vad den är, vilka livsmedel den inkluderar och diskutera dess för- och nackdelar. Jag har också gett mina engra tankar kring hur den står sig i förhållande till andra dieter.
Vad är den nordiska dieten?
Den nordiska dieten är lite lik medelhavsdieten - båda är baserade på en population från ett visst geografiskt område.
Dieten består av lokalt framställda livsmedel och/eller livsmedel som traditionellt äts i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, och fokuserar på konsumtion av säsongsbetonad mat.
Vad kan du äta i den nordiska dieten?
Den nordiska dieten är baserad på traditionella stapelvaror i de nordiska länderna. Livsmedel som vanligen återfinns i maträtter i de här länderna - potatis och andra rotfrukter, bär, fullkorn, kål, äpplen, päron, havre, råg, mjölk och fermenterad mjölk - är en stor del av dieten. Många av de traditionella nordiska livsmedlen har associerats till fördelaktiva hälsoeffekter.1,2
Den nordiska kosten avråder från kött och rekommenderar istället ett ökat intag av baljväxter, som är en mer miljövänlig proteinkälla.3
De nordiska länderna är också perfekt placerade geografiskt för fiske, så fisk och skaldjur representerar också en viktig del av kosten. 3,4
Medan medelhavsdieten är populär för den stora inkluderingen av olivolja så förespråkar den nordiska dieten istället rapsolja. Rapsolja innehåller mycket hälsosamma enkelomättade fetter. Den innehåller också lite alfa-linolensyra, en växtbaserad omega-3-fettsyra.
Dieten rekommenderar också att du väljer generellt "mjukare" fettkällor som finns i växtbaserade pålägg som margarin, begränsar saltintaget till 6g/dag och att du ska dricka minst 1,5l vatten eller osötad dryck om dagen.5
Vilka är fördelarna?
Det finns många dokumenterade fördelar med den nordiska dieten och många av dem överlappar de som återfunnits i studier kring Medelhavsdieten. Hälsofördelar som kopplas samman till den nordiska dieten inkluderar en minskar risk för kroniska sjukdomar och dödlighet.5
De här fördelarna kan vara tack vare det "växtbaserade fokuset" i dieten, med både Medelhavsdieten och den nordiska dieten så rekommenderas ett högre intag av frukt, grönsaker och spannmål (speciellt fullkorn), baljväxter, nötter och fröer, samtidigt som den begränsar konsumtionen av rött och processat kött.
Växtbaserad kost är förknippad med många av dessa fördelar och verkar vara en effektiv förebyggande hälsovårdsstrategi.6
Dessutom kan den nordiska kostens brist på ultra-processade livsmedel och ett lägre intag av rött kött och salt förklara den lägre risken för allvarliga sjukdomar förknippade med dem som följer dieten mer noggrant.7,8
Dieten kombinerat med ett högre kalciumintag (från mejeriprodukter), omega-3 och protein bidrar troligtvis till en generellt god fysisk hälsa och kognitiv funktion hos människorna som följer den, speciellt hos äldre personer. 9,10,11
Vilka är nackdelarna?
När det kommer till nackdelar så är det igen värt att jämföra den nordiska dieten med Medelhavsdieten. Om man tittar på kostråden och tillgängliga data är det inte så stor skillnad mellan de två, även om det för närvarande finns mycket mindre forskning om den nordiska dieten.
Man kan också hävda att dess höga fisk- och skaldjursinnehåll möjligen kan leda till överfiske. Denna kritik kan även appliceras på Medelhavsdieten.
Ytterligare en möjlig kritik kan vara möjligheten att få tillgång till specifika frukter, grönsaker och gryn utanför Norden (speciellt med tanke på vikten vid säsongsbaserade livsmedel). Återigen känns den här kritiken lite påtvingad med tanke på hur allmänt tillgänglig produktion är i dag.
Kostnaden kan vara ett annat problem. Men den mesta färska maten blir att dyrare så det är osannolikt att det kostar så mycket mer än något annan hälsosamt tillvägagångssätt till kost och näring.
Förutom dessa mindre brister finns det inget annat som är värt att peka ut som en nackdel. Eftersom det fortfarande inte har gjorts mycket forskning om dieten, kan det finnas en hel rad fördelar som vi inte är medvetna om än.
Kan det hjälpa dig att gå ner i vikt?
Mer forskning behövs innan vi med säkerhet kan säga att vetenskapen backar upp den här dieten för viktnedgång, men med tanke på likheterna med Medelhavsdieten, bör det vara mer är troligt att kunna gå ner i vikt med den nordiska dieten. En framgångsrik och hållbar viktnedgång uppnås genom ett kaloriunderskott och den nordiska dieten består av många mättande livsmedel som inte är allt för kaloririka.
Att ta med sig
Den nordiska dieten är nästan en kopia av Medelhavsdieten, förutom en huvudsaklig skillnad i att en fettkälla är rapsolja istället för olivolja och en del skillnader i sorterna av frukost, grönsaker och gryn.
Som en kvalificerad nutritionist med mycket erfarenhet i att undersöka alla olika sorters dieter - varav många jag inte är ett fan av - måste jag säga att den nordiska dieten är en bra diet att följa. Mer växter, mer oljerik fisk och färre ultra-processade livsmedel kommer alltid mer troligt vara hälsosammare för oss.
Det enda egentliga problemet med dieten är den relativt låga mängden forskning som gjorts på den. Men detta är ett problem som löser sig över tid med framtida studier som ger en tydligare bild av dietens fördelar och fallgropar.
Om du redan har konverterat till Medelhavsdieten så bör du också överväga den nordiska dieten. Den kommer inte förvandla dig till en viking men den kanske får dig att känna dig som en.
Tyckte du om den här artikeln? LÄS DESSA ARTIKLAR HÄRNÄST:
De bästa veganska kalciumkällorna
Gå inte miste om fördelarna med kalcium bara för att du har en växtbaserad kost.
Vad är Medelhavsdieten? | Matlista & måltidsplan för 1 dag
Ta reda på fördelarna med Medelhavsdieten!
Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.
- Akesson A, Andersen LF, Kristjánsdóttir AG, Roos E, Trolle E, Voutilainen E, et al. Health effects associated with foods characteristic of the Nordic diet: a systematic literature review. Food Nutr Res. (2013) 57:22790. doi: 10.3402/fnr.v57i0.22790
- Olsen A, Egeberg R, Halkjær J, Christensen J, Overvad K, Tjønneland A. Healthy aspects of the Nordic diet are related to lower total mortality. J Nutr. (2011) 141:639–44. doi: 10.3945/jn.110.131375
- Mithril C, Dragsted LO, Meyer C, Tetens I, Biltoft-Jensen A, Astrup A. Dietary composition and nutrient content of the New Nordic Diet. Public Health Nutr. (2012) 16:777–85. doi: 10.1017/S1368980012004521
- Bere E, Brug J. Towards health-promoting and environmentally friendly regional diets – a Nordic example. Public Health Nutr. (2008) 12:91–6. doi: 10.1017/S1368980008001985
- Krznarić, Ž., Karas, I., Ljubas Kelečić, D., & Vranešić Bender, D. (2021). The Mediterranean and Nordic Diet: A Review of Differences and Similarities of Two Sustainable, Health-Promoting Dietary Patterns. Frontiers in nutrition, 8, 683678. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.683678
- Tuso, P. J., Ismail, M. H., Ha, B. P., & Bartolotto, C. (2013). Nutritional update for physicians: plant-based diets. The Permanente journal, 17(2), 61–66. https://doi.org/10.7812/TPP/12-085
- Theodoratou, E., Timofeeva, M., Li, X., Meng, X., & Ioannidis, J. (2017). Nature, Nurture, and Cancer Risks: Genetic and Nutritional Contributions to Cancer. Annual review of nutrition, 37, 293–320. https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-071715-051004
- Jiménez-Cortegana, C., Iglesias, P., Ribalta, J., Vilariño-García, T., Montañez, L., Arrieta, F., Aguilar, M., Durán, S., Obaya, J. C., Becerra, A., Pedro-Botet, J., Sánchez-Margalet, V., & On Behalf Of The Cardiovascular Disease Working Group Of The Spanish Society Of Diabetes Sed (2021). Nutrients and Dietary Approaches in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus and Cardiovascular Disease: A Narrative Review. Nutrients, 13(11), 4150. https://doi.org/10.3390/nu13114150
- Cuesta-Triana, F., Verdejo-Bravo, C., Fernández-Pérez, C., & Martín-Sánchez, F. J. (2019). Effect of Milk and Other Dairy Products on the Risk of Frailty, Sarcopenia, and Cognitive Performance Decline in the Elderly: A Systematic Review. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 10(suppl_2), S105–S119. https://doi.org/10.1093/advances/nmy105
- Martí Del Moral, A., & Fortique, F. (2019). Omega-3 fatty acids and cognitive decline: a systematic review. Omega-3 y deterioro cognitivo: una revisión sistemática. Nutricion hospitalaria, 36(4), 939–949. https://doi.org/10.20960/nh.02496
- Bauer, J., Biolo, G., Cederholm, T., Cesari, M., Cruz-Jentoft, A. J., Morley, J. E., Phillips, S., Sieber, C., Stehle, P., Teta, D., Visvanathan, R., Volpi, E., & Boirie, Y. (2013). Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: a position paper from the PROT-AGE Study Group. Journal of the American Medical Directors Association, 14(8), 542–559. https://doi.org/10.1016/j.jamda.2013.05.021