Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

Mineraler och fettsyror – behöver vi det?

Mineraler och fettsyror – behöver vi det?
Christian Hallberg
Skribent och expert8 år I år
Visa Christian Hallberg profil

Mineraler och fettsyror är två begrepp som rätt ofta hamnar i skymundan för de begeistrade uttrycket näringsämnen som då syftar till protein, kolhydrater och fett. Men båda två är direkt avgörande för din hälsa och inte minst din fysiska status. Förutom att göra underverk för din allmänna hälsa och i synnerhet kroppens inre processer så fyller många av dem även viktiga funktioner för träningsresultaten. Det är dags att reda ut de olika begreppen och få en bredare förståelse för olika ämnen som faller under de två olika kategorierna. Först ut är mineralerna som vid en första anblick har små direkta effekter på träningsresultaten, även om de definitivt spelar roll i det långa loppet för att du ska hålla dig frisk och skadefri (två aspekter som inte bör kastas överbord). De som om möjligt är mest relevanta för en träningsindivid är ändå:

  • Kalcium som avger störst effekt på skelettet och dess sammansättning vilket är viktigt för någon som utsätter kroppen för hård träning. Det kan även förbättra fettförbränningen samtidigt som det motverkar infektioner. Finns i alla mjölkprodukter. Konsekvenser av ett underskott är bland annat dålig skelettbildning (benskörhet), muskelkramper, högt blodtryck och sömnsvårigheter.
  • Magnesium som också är en viktig komponent för skelettet men även muskeltillväxten (proteinsyntesen). En god sömnkvalité är också ett faktum vid ett adekvat intag av magnesium. Finns i gröna grönsaker (ex. spenat), nötter, frön och fullkornsprodukter. Konsekvenser av ett underskott är bland annat muskelsvaghet, hjärt- och kärlsjukdomar, dålig sömnkvalité och trötthet.
  • Zink som i allra högsta grad påverkar proteinsyntesen och testosteronbildningen. Även viktig för att upprätthålla ett gott immunförsvar. Finns i nästan all naturlig mat men främst i nötter och olika köttprodukter. Konsekvenser av ett underskott är bland annat minskad testosteronbildning, trötthet och försämrad aptit.
  • Järn som har stor påverkan på kroppens förmåga att transportera syre och immunförsvaret. Finns i alla former av köttprodukter, men även fullkornsprodukter och bönor. Konsekvenser av ett underskott är bland annat en negativ påverkan på den fysiska prestationen (främst konditonen), minskad ämnesomsättning och ett nedsatt immunförsvar.

Vad gäller fettsyror är det främst omega-3 det refereras till i tillskottssammanhang och så även idag. Omega-3 fetter finns främst i fet fisk och fiskolja medan vegetabiliska livsmedel mer innehåller omega-6 som också är en viktig fettsyra men inte med lika påtagligt positiva effekter som omega-3. Omega-3 motverkar inflammationer i kroppen, minskar stresshormoner (kortisol) och förbättrar kroppens respons på protein (proteinsyntesen). Konsekvenser av ett underskott är bland annat ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, inflammationer, trötthet samt försämrad hormonproduktion.

Om du mot förmodan varit lite slarvig med dina mineraler och/eller ditt intag av fettsyror kanske du efter ovanstående inlägg fått en annan syn på hur viktigt det faktiskt är att äta en varierad och allsidig kost. Eller du kanske åtminstone fått dig en tankeställare kring att det kan vara ett vettigt alternativ att komplettera ditt nuvarande livsmedelsintag med tillskott för att täppa igen de fallgropar som din kost annars har.

Christian Hallberg
Skribent och expert
Visa Christian Hallberg profil
Hej! Mitt namn är Christian Hallberg och jag är ännu en träningstok här i världen. Jag håller till i Stockholm och arbetar heltid, sedan en tid tillbaka, som personlig tränare och kostrådgivare. Eftersom jag har som ambition att ständigt kunna bidra till människors träning oavsett om det handlar om övningsval, övningsutföranden, träningsprogram eller olika kostplaner så är ett intresse för forskning och vetenskap inom området tämligen centralt. Förhoppningsvis lyckas det genomsyra mina texter och att du även får lite ny input i träningen oavsett ambitionsnivå.
myprotein