Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

Nutritionisten ger 8 tips för att spara pengar med mat på en budget

Nutritionisten ger 8 tips för att spara pengar med mat på en budget
Myprotein
Skribent och expert2 år I år
Visa Myprotein profil

Vill du bli stor och stark eller bara hålla en mer hälsosam kost men utan att känna att du tömmer kontot? Låt oss prata mer om det.

Jag är Richie Kirwan och är nutritionist. Idag ska vi prata om några av mina bästa tips för att spara pengar samtidigt som du håller en väldigt hälsosam kost som hjälper dig med dina fysiska mål, oavsett om det är bulka och bygga muskler, gå ner i fettmassa eller bara hålla en allmänt hälsosam kost.

Det är en ganska fånig fördom om att du för att äta hälsosamt eller äta för ett visst kroppskompositionsmål behöver spendera mycket pengar. Detta är någonting som jag inte har förstått mig på själv eftersom jag alltid har varit en sparsam shoppare.

Jag var väldigt intresserad av näring redan när jag började på universitetet och eftersom det var första gången i mitt liv som jag handlade åt mig själv (tack mamma för att du tog hand om det de första 18 åren av mitt liv) behövde jag läta mig att få min magra collegelän att räcka samtidigt som kosten var så hälsosam som möjligt.

Sedan dess har jag varit ganska varsam med pengar när det kommer till att handla mat så jag vill dela med mig av några tips som har haft den största effekten på att hålla nere mina matkostnader. Innan vi ger oss in på dem så vill jag poängtera att du kanske inte alltid kan eller vill prova allt jag nämner här.

Vi har alla olika livsstilar, olika budgetar, matlagningsfärdigheter och olika mängd av fri tid vilket kommer göra några tips mer eller mindre användbara. Ta med det som fungerar för dig för även en liten besparing kan vara till hjälp.

https://youtu.be/YsYAIgsh23c

1. Handla i lågprisaffärer

Mitt första tips är nog det enklaste och mest effektiva av dem, handla i lågprisaffärer och stormarknader. Det kanske låter löjligt uppenbart men många människor gör fortfarande sin "storhandling! i större närbutiker vilket betyder att de betalar extra för många produkter som de skulle kunna få till ett lägre pris någon annanstans.

Handla i lågprisaffärer som Lidl, Aldi och andra liknande beroende på vad som finns där du bor. De betyder att du inte behöver tänka på att hitta den billigaste varan eftersom allt du köper troligtvis är billigare än om du köper det i en annan butik. Det finns en anledning till att den här typen av butiker ofta jämför sig med olika stormarknader, de är alltid billigare.

Proteinkällor som kött, ägg, mejeriprodukter, fullkort eller oraffinerade kolhydrater som havregryn, potatis, fullkornsris, fullkornsbröd, frukt och grönsaker, nötter och fröer till och med olivolja. Alla de här livsmedlen kommer utgöra en stor del i en hälsosam kost och allt kan köpas billigare i lågprisaffärer.

2. Lär dig att jämföra priser

Det kanske verkar fånigt men det är en så användbar kunskap som många inte har en aning om hur man gör. Du förstår, när liknande produkter sälj i olika storlekspaket, kan det vara lite klurigt att jämföra priser till en början. Det är då enhetspriser är väldigt användbart. Enhetspriset är priset för en specifik mängd av en produkt.

Som exempel så kan ett enhetspris för proteinpulver eller mandlar vara per 100g, eller ett enhetspris för apelsinjuice kan vara per 100ml. När du är i butiken, om du tittar under priset på produkten, så ser du också ofta enhetspriset skrivet under. På det viset kan du jämföra priserna för två liknande produkter även om förpackningarna inte innehåller lika mycket. Det är ett väldigt bra sätt att jämföra populära märkesprodukter med butikernas egna versioner.

När du har lärt dig att jämför enhetspriserna kommer du också förstå några av de kommande tipsen. Ett är att byta till butikens egna varor istället för att köpa märkesvaror. Det är nämligen så att många större varumärken kan luta sig på sitt namn eller rykte och därför sälja till ett högre pris...även om produktkvaliteten inte är så olika varandra.

Om du jämför ett stort märkes flingor med butikens motsvarighet är skillnaden vanligen löjligt stor... och du betalar bara för namnet (eller någonting som du brukade äta i ditt barndomshem).

3. Köp i storpack

Mitt nästa tips är att bunkra upp när du kan. Många affärer säljer större mängder av nästan alla produkter som kött, ris eller grönsaker till ett längre enhetspris. Även om 1 kg kycklingfilé kommer kosta mer än 300g så kommer enhetspriset för 1 kilosförpackningen var lägre i det långa loppet.

Samma gäller för proteinpulver och andra kostillskott. En påse med 5kg vassleprotein är faktiskt MYCKET billigare än en påse på 1kg om du ser till enhetspriset och det totala beloppet du betalar över tid. När det kommer till att köpa mat eller tillskott som du äter regelbundet så är vanligen större bättre.

4. Förvara maten smart

Det förra tipset tar upp ett väldigt viktigt problem och det är hur vi ska förvara maten för att undvika spill. Att köpa mat i storpack är inte till speciellt mycket nytta om det slutar med att maten blir dålig och måste slängas. Därför är det viktigt att lägga ner lite tid på att förvara maten på rätt sätt.

När det kommer till förvaring så menar jag ingenting komplicerat. Du kan frysa mer eller mindre vad som helst för att kunna använda det senare. Har har extra kött, kasta in det i en zippåse i portioner och fryst det. För mycket bröd, kasta in det i frysen. Använde du inte all pastasås i burken? Lägg över det i en platsburk och frys in det. Lagade du för mycket ris? Frys in det.

Jag kan erkänna att jag nästan har lite OCD när det kommer till detta men mim frys är fullt med mat som jag har portionerat ut och fryst in för ett senare tillfälle. Att portionera dem gör också att det är superenkelt att tina och jag riskerar inte att tina för mycket.

Som exempel, jag älskar basilikapesto men när jag köper en hel burk använder jag inte upp den tillräckligt snabbt och efter några veckor har den vanligtvis ett fluffigt lager med mögel på toppen. Istället gör jag så nu när jag öppnar en burk att jag häller ner peston i en zippåse och fryser den platt. När helst jag sen behöver pesto, bryter jag bara av en bit och så räcker en burk hur länge som helst.

5. Kolla igenom frysdisken

Inne på samma linje så kan det vara mycket billigare att köpa frysta livsmedel än färska när det kommer till sådant som kött, frukt och grönsaker. Färska varor är oftast billigare när du köper frukt och grönsaker som är i säsong och vi är väldigt vana med att alltid ha tillgång till all frukt och grönt vi vill ha året om. Priset för frusen frukt och grönsaker är å andra sidan ganska konstant och kan ofta vara billigare än att köpa färska motsvarigheter.

En annan fördel med att köpa fryst frukt är att de ofta fryses ner nära inpå att de har skördats vilket innebär att de kan innehåller fler vitaminer än den "färska" varan som kan spendera veckor i transport, lagring och livsmedelsaffärer innan de äts upp.13

6. Specialerbjudanden

Okej, vi går vidare till nästa tips. Ett sätt att spara en stor andel pengar är på dina livsmedel och tillskott är att köpa när saker och ting är på specialerbjudanden. Håll utkik efter 2-för-1 eller liknande erbjudanden i din mataffär och många affärer har också rabatterade priser när varor börjar närma sig sitt bäst-före-datum. Det är ett bra tillfälle att köpa livsmedel som kött och fisk som du kan frysa in på en gång när du kommer hem.

När det kommer till kosttillskott, allt jag säger där är: ta tillvara på erbjudanden och reor. Det är värt att vänta på dessa erbjudanden och sedan köpa det du behöver, i storpack, för att spara in stora summor.

7. Förbered med hemma

Ett annat sätt att spara in stora summor är genom att förbereda mer mat hemma och äta ute mindre. Många inser inte hur mycket högre priserna är för mat ute (även billigare mat som t.ex. mackor). Om du har tid att förbereda lunch hemma istället för att köpa ute eller gå till ett café eller en restaurang, så kommer det spara dig mycket pengar.

Dessutom, om du förbereder din mat själv så kan du säkerställa att du får i dig de kalorier och makronäringsämninen som du vill istället för att försöka balansera upp en måltid från mataffären eller restaurangen. Det finns en hel del forskning som visar att många tenderar att äta mycket mer när de äter ute jämfört med när de äter hemmalagat och det är också någonting att ha i åtanke.4,5

8. Slösa inte dian pengar på ekologisk mat

Slutligen så kommer ja lämna dig med ett ganska kontroversiellt tips och det är att inte slösa dina pengar på ekologiska livsmedel. När det kommer till ekologisk mat så betalar du ett högt extrapris för någonting som näringsmässigt inte har någon skillnad till konventionella livsmedel när det kommer till makros, vitaminer och mineraler och att det inte ger några extra hälsofördelar. Det finns också forskning som påstår att ekologiska produkter i större utsträckning har högre innehåll av vissa fytonäringsämnen (7), men hur fördelaktigt detta är för hälsan är svårare att räkna ut.

Jag brukade tro att ekologiska producering var mycket bättre än den konventionella produceringen men det finns egentligen inga objektiva bevis för att det är så. Ekologiska produceringen kan fortfarande använda tillåtna bekämpningsmedel och gödningsmedel (8) och när det gäller miljöpåverkan kanske ekologiskt inte är bättre än konventionellt på grund av lägre skörd, mer markanvändning och mer intensivt arbete.9,10

EKologisk odling är dyrare och om priset stoppar din från att köpa mycket frukt och grönsaker så är det säkerligen bättre för dig att köpa och äta mycket konventionellt odlad frukt och grönsaker som fortfarande innehåller mycket vitaminer, mineraler, fibrer och andra fytonäringsämnen.

Att ta med sig

Som jag sa så behöver du inte (och kan du säkert inte heller) anamma alla de här tipsen som jag har nämnt men förhoppningsvis kommer du tycka att ett par stycken av dem är hjälpsamma. Innan jag avslutar är det värt att poängtera att några av de saker jag har nämnt, som att laga mat hemma, kan vara tidskonsumerande och eftersom tid också är en form av valuta, måste du själv fundera på om den extra tiden du behöver investera är värt det.

Jag hoppas att du tyckte att de här tipsen var användbara och om du har några fler tips som du tycker att jag glömde att nämna får du gärna låta mig och de andra tittarna veta det i kommentarsfältet nedan på videon. Kom också ihåg att trycka på gillaknappen och prenumerera på MyProteins Youtubekanal för mer bra, forskningsbaserad information om kost.

Vill du ha mer råd från Richie? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

1. Bouzari A, Holstege D, Barrett DM. Vitamin retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage. J Agric Food Chem. 2015;63(3):957-62.

2. Rickman JC, Barrett DM, Bruhn CM. Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2007;87(6):930-44.

3. Rickman JC, Bruhn CM, Barrett DM. Nutritional comparison of fresh, frozen, and canned fruits and vegetables II. Vitamin A and carotenoids, vitamin E, minerals and fiber. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2007;87(7):1185-96.

4. Nielsen SJ, Siega-Riz AM, Popkin BM. Trends in Energy Intake in U.S. between 1977 and 1996: Similar Shifts Seen across Age Groups. Obes Res. 2002;10(5):370-8.

5. McCrory MA, Fuss PJ, Saltzman E, Roberts SB. Dietary Determinants of Energy Intake and Weight Regulation in Healthy Adults. The Journal of nutrition. 2000;130(2):276S-9S.

6. Bourn D, Prescott J. A Comparison of the Nutritional Value, Sensory Qualities, and Food Safety of Organically and Conventionally Produced Foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2002;42(1):1-34.

7. Brandt K, Mølgaard JP. Organic agriculture: does it enhance or reduce the nutritional value of plant foods? Journal of the Science of Food and Agriculture. 2001;81(9):924-31.

8. Klonsky K. Comparison of Production Costs and Resource Use for Organic and Conventional Production Systems. American Journal of Agricultural Economics. 2012;94(2):314-21.

9. Gomiero T, Pimentel D, Paoletti MG. Environmental Impact of Different Agricultural Management Practices: Conventional vs. Organic Agriculture. Critical Reviews in Plant Sciences. 2011;30(1-2):95-124.

10. Mondelaers K, Aertsens J, Van Huylenbroeck G. A meta‐analysis of the differences in environmental impacts between organic and conventional farming. British food journal. 2009.

Myprotein
Skribent och expert
Visa Myprotein profil
2004 um einen Küchentisch herum gegründet, bestand die Vision von Myprotein stets darin die Art und Weise zu revolutionieren, wie wir unsere Bewegung anfeuern. 2011 wurde Myprotein Teil der THG-Familie, so dass wir bis 2016 den Titel der weltweit führenden Online-Marke für Sporternährung beanspruchen konnten. In den letzten 20 Jahren haben wir wegweisende Supplemente, wie z.B. das Clear Whey oder das Dry Scoop Pre-Workout entwickelt, sowie neue Marken an den Start gebracht, die um deine Bedürfnisse herum aufgebaut sind – darunter MP, Myvitamins, Myvegan und MyPRO. Wir existieren, um Grenzen zu sprengen und dienen dir als Wegweiser in der Fitness-Industrie, damit du mit Informationen versorgt wirst, denen du vertrauen kannst. Unser Blog bietet dir Artikel von vertrauenswürdigen Personal-Trainern, Ernährungsberatern und Diät-Assistenten, die innerhalb der Branche bereits reichlich Erfahrung gesammelt haben. Und selbstverständlich haben wir auch ein offenes Ohr für all die Themen, die dich interessieren, so dass wir deine Fragen mit Hilfe unseres Pools an Experten vertrauenswürdig beantworten können.
myprotein