Av Evangeline Howarth, redaktörI en enkätundersökning i Yorkshire visade resultatet att människor har gått upp i vikt under lockdown och rådande restriktioner, 37% menade att brist på träningsmotivation var en stor anledning till att de inte har motionerat.
Men nu när gymmen är öppna igen och vädret är mer tillåtande för utomhusträning, borde vår motivation vara skyhög. Eller? Nåväl, för många av oss är inte det fallet. Du kanske har fallit ur dina träningsrutiner helt och hållet efter tre lockdowns eller smittovågar. Det kan göra att det känns omöjligt att ta sig tillbaka till gymmet, eller så kanske du precis har börjat din fitnessresa med har problem med att vara motiverad. Om du känner igen något av det här så finns vi här för att hjälpa dig, med vetenskap.
Vi har tagit en titt på vetenskapen bakom motivation för att hjälpa dig att komma igång så bra som möglig. Så låt oss ta kika på det.
Ställ fram din träningsutrustning
Vi har blivit så vana att träna hemma i pyjamas under de senaste månaderna att det nästan kan kännas lite skrämmande att sätta på sig ett helt gymställ. Men det kan också vara en nyckel till din framgång.
The Journal of Experimental Social Psychology publicerade 2012 en studie av Enclothed Cognition — det vill säga idéen om att det vi har på oss förändrar hur vi mår.
Människor gjorde bättre ifrån sig i uppmärksamhetsbaserade tester om de var klädda i en läkarrock jämfört med målarkläder. Det resultatet pekar på att dina kanske till och med gör att du presterar bättre än innan.1
Det kan vara en kraftfullt del i att motivera dig till träningen - och det verkar också vettigt. Vi känner oss minder aktiva i finkläder och mer professionella i kostym, så varför skulle vi inte bli mer motiverade av träningskläder? Sätt på dig yogabyxor eller ett linne så känner du dig mer redo.
Släng iväg pyjamasträningspassen, ladda upp din träningsgarderob med bekväma träningskläder.
Efter kläderna är fixade, finns det då kanske några accessoarer vi behöver också?
Testa några träningsappar
2018 fanns det 320,000 hälsa- och fitnessappar i appbutiker och kombinerat 75+ unika månadsanvändare.
Folk älskar att använda fitnessappar och med en god anledning. De kan vara ett otroligt bra sätt att följa din utveckling samtidigt som de kan ge en tydlig rutin.
I en studie, ökade styrkan upp till 3.2% hos användarna av fitnessappar. Träningsfrekvensen gick upp till 3.8%.2
Att använda appar kanske inte är den bästa rutinen i det långa loppet. Det är bra för att hålla fast i dina mål, sätta en rutin och påminna dig själv om din träning. Hursomhelst så slutade 49% av människorna använda appen under studien - det visar att appar fortfarande kan göra att en del människor har lite motivation efter ett tags användande.
Trots det så är fitnessappar ett bra sätt att kickstarta sin träning. Det som är bra med apparna är att de kan göra din träning till ett spel; De ger förväntan och tillfredsställelse att bli belönad, vilket också är ett bra sätt att bli motiverad.
Det finns många appar där ute som också inspirerar till nya träningspass - Förutom en hel mängd träningsvideor kan du följa med oss på YouTube. Du kan kolla in Myproteins app eller YouTube för mer inspo.
Unna dig själv och använd belöningar
Vi belönar hundar för rätt beteende men när det kommer till oss själva är belöningar inte alls lika vanligt.
En studie i The Journal of Personality and Social Psychology föreslår att arbete, omedelbara belöningar motiverar människor mer än senare belöningar.3 Om belöningar motiverar människor att göra bra ifrån sig på sitt jobb kan de definitivt hjälpa till att ge motivation för träning också.
I studien såg de att om du belönar dig själv direkt efter träningen har det en förbättrad effekt på uppgiften som ska göras. Mentalt kan det också hjälpa att koppla samman belöningen med uppgiften.
Så, direkt efter du lämnar gymmet gör dig själv en god shake, eller ta ett litet kex, eller ge dig lite tid för avslappning. Koppla ihop de här belöningarna med dina träningspass så kommer du se att du ser fram emot dem också.
Men tänk om det är så att belöningar inte är tricket för dig?
Använd rädsla som motivation
Om det är någonting som motiverar människan mer än att få en kaka. så är det att INTe då en kaka. Hur som haver, möjligen så är en av de bästa motivationerna att ha en kaka men vara rädd för att kakan ska tas ifrån en.
Att använda lite rädsla (på ett hälsosamt sätt) kan vara ett bra sätt att få den motivation du behöver för träningen.
Det kan öka prestationen - råttor, har till exempel visats prestera bättre med rädslan av bestraffning.4 Så, är du också mer motiverad av rädsla än åtrå?
För att kunna använda det här i dina rutiner krävs disiplin och kanske till och med någon annans hjälp, som en gymkompis. Du skulle till exempel kunna ge dem 50kr varje gång du missar ett träningspass. Idén och tanken på att bli av med pengar kan vara ett bra sätt att ta dig ur soffan.
Träna utomhus
Det finns ett uttryck som säger: "förändra det du kan och acceptera det du inte kan förändra", och med begränsningar och nedsättningar av gym och träningsanläggningar har många av oss tvingats hitta sätt att anpassa oss det senaste året.
Vad har vi då ändrat på?
I Tyskland, har utomhusträning ökat med 29% och inomhusträning hade minskat med 35% från februari till mars 2020.
Trots att gymmen nu är öppna på många ställen så finns det fortfarande fördelar som kan vara motiverande med att träna utomhus. Det kan öka känslan av välmående och ge mer energi, likväl som de kan göra att du känner dig i mer kontakt med naturen.5
När du känner positivare kring omgivningen, kommer du också känna positivare kring träningen.
Så, även om du inte kan ändra din träningsrutin, försök att ändra på platsen du tränar på för att få tillbaka motivationen. Den här typen av förändring kan, trots att den är liten, göra en stor skillnad.
Att ta med sig
När du funderar över hur du ska hitta tillbaka till träningsmotivationen, kom ihåg att du fortfarande kan variera allt kring den. Det kan vara genom kläder, en ny träningsapp, videos, ett belöningssystem eller genom att byta omgivning.
Det här är inte bara effektiva motiverande förändringar - de är också uppbackade av vetenskap.