Av: Erin McElvogue, skribent och expert.
Hur många gånger har du satt upp ett mål för att sedan i slutändan inte uppnå det? Om det här låter bekant så är du definitivt inte ensam om det. Att inte lyckas med att nå en målsättning är vanligare än du tror.
Ett typiskt scenario ser ungefär ut såhär: du har haft ett målsättning i åtanke under en tid. I början är du taggad på att sätta igång, du känner dig motiverad och optimistisk. Men innan du vet ordet av det så svalnar de känslorna, livet kommer emellan, ursäkterna börjar staplas upp och motivationen tryter. Det målet du har satt känns plötsligt inte lika uppnåeligt längre.
Men varför blir det så och hur kan du stoppa det?
Låt oss gräva lite djupare i vad det är som händer.
Motivation är en fantastisk känsla, men det är just det - en känsla. Precis som med alla känslor så kommer den och går och ibland väldigt snabbt. Även om det är viktigt att börja med ett mål med en positiv inställning och hög motivation så är det inte troligt att det komma vara under hela resan. Därför är det viktigt att ta sig tiden att förstå hur du ska närma dig dina målsättningar annars är chansen att lyckas begränsad.
Tänk om vi tar en stund nu för att växla upp saker och närma oss dina mål för 2023 på ett annat sätt, med nyckelstrategier som gör din attackplan mer genomförbar och njutbar?
12 effektiva sätt att nå dina mål
1. Börja rätt
Snälla, gå inte ut för hårt och tackla alla dina 17 nyårslöften på en och samma gång. Var smart med det och funderar på om du verkligen vill eller behöver uppnå alla de här målen. Less is more, så välj ett eller två mål och börja med att ha dem som ditt huvudsakliga fokus. Försök inte jonglera med 17 bollar på en och samma gång (om det inte är så att det är ditt faktiska mål förstås).
2. Var medveten om ditt "varför"
Det här är punkten där målsättningar alltid bör starta. Du behöver ha en tydlig förståelse kring vad de här målen kommer göra för dig och ditt liv. Om anledningen bakom målen inte är tillräckligt stark eller inte är i linje med dina värderingar kommer du inte heller ha samma fokus och intention att verkligen få dem att hända. Begär, fokus och avsikt är de tre sakerna som utgör ett framgångsrecept. Så ta en stund att fundera över varför du vill ha det här målet och gör det specifikt.
Saker att tänka på:
Vilka känslor kommer du att ha om du uppnår detta mål?
Vilka delar av ditt liv kommer att förändras om du når det?
Hur kommer det att påverka din självuppfattning?
Om svaren på dessa frågor ger dig positiva, upphetsade eller hoppfulla känslor, är dina mål förmodligen värda att jaga.
3. Resultat vs. Process
Det är viktigt att vara specifik och det gäller även vilken typ av mål du väljer. Hur du formulerar dina mål kan påverka hur framgångsrik du är. Resultatbaserade mål – som att tappa ett visst antal kilo på två månader, gå till gymmet varje måndag eller springa ett maraton på mindre än fyra timmar – skiljer sig från processbaserade mål – som att reducera sötsaker till en om dagen, öka rörelsen under vecka, eller hålla sig till ett löpprogram i tre månader.
Fråga dig själv vilken typ av mål som du tror kommer att vara mer fördelaktigt för dig. Resultatbaserade mål kan sätta stor press på din prestation medan processbaserade mål låter dig njuta av resan och se processen som en del av prestationen. Detta kan göra resan mycket mer reflekterande, medveten och lärorik. Dessutom öppnar det upp möjligheter för mindre vinster och mål längs vägen.
4. Fira resan och de små vinsterna
Det är viktigt att inte förbise de små vinsterna på vägen. Hitta små tillfällen för dig att nå milstolpar som kan hjälpa till att hålla dig motiverad och medveten om att du utvecklas. Det kan ge dig en boost och göra att du har en positiv känsla om dina ansträngningar.
Varför inte vara lite kreativ och skapa en belöningstavla? Du kan lägga till lite spänning och något roligt till processen genom att skapa ett diagram som du kan visa upp och använda för att se dina framsteg.
Tänk på att ge dig själv en morot för dina framsteg. Du kan till exempel sätta en baslinjepoäng för en löprunda och sikta på att slå den efter fyra veckor, med ett nytt par träningsskor som belöning. Eller, när du har varit konsekvent med din kost i tre veckor, unna dig lite ny matlagningsutrustning. Hitta den uppmuntran som fungerar för dig.
5. Prata om dina mål
Att uttrycka dina målsättningar för andra eller att ha någon annan som arbetar mot samma mål som dig kan göra att de bra dagarna ännu bättre och de sämre dagarna lite enklare.
En studie visade att när människor gick uppför en brant backe, uppfattade de det som mindre brant om de hade en vän med sig. Detta visar att sällskap kan få en uppgift att verka mindre skrämmande och mer hanterbar.
Kom ihåg att din vän inte behöver jobba mot samma mål som du. Det är inte målet som är viktigt, det är processen att hantera utmaningar och svårigheter som ofta känns lättare med en vän vid din sida. De kommer att finnas där för dig, oavsett vad ditt mål är.
6. Visualisera framgång
Visionstavlor blir mer populära bland målsättare av en anledning. Visionstavlor och att föreställa sig framgång kan öka ditt förtroende för din förmåga att lyckas.
Pinterest eller en klassisk klipp-och-klistrametod kan vara ett effektivt sätt att gå inspiration till din visionstavla och ge ditt självförtroende en boost.
7. Källor och resurser
Det kan vara enklare hålla dig själv motiverad när du har andra att lyssna på, lära av och skratta tillsammans med, speciellt om ni jobbar mot ett liknande mål. Dessutom, kan det höja din motivation att lyssna på podcasts eller läsa böcker som är inriktade på dina mål eller att sätta upp mål.
Det är ofta tröstande att höra att andra har gått igenom det du går igenom och lyckats ta sig i mål. Med så många alternativ som finns tillgängliga idag är det värt att avsätta lite tid för att hitta de källor som passar bäst för dig. (En personlig rekommendation för motivation och inspiration är Steven Barletts podcast "The Dairy of a CEO").
8. Tänk på dina ord
Hur du pratar om dig själv och dina mål är viktigt. Det stämmer faktiskt och många av oss förbiser detta, men tonen du använder när du diskuterar dina mål kan har en stor inverkan. Om du fortsätter att prata om hur tufft det är och hur mycket du behöver kämpa så kommer du börja fokusera på det negativa och det kommer göra att utmaningen känns ännu svårare.
Om du å andra sidan fokuserar på de små vinsterna, hur du dök upp även när du inte ville och hur du tog dig tillbaka efter motgångar, kommer du att bevisa för dig själv att du är kapabel att nå dina mål.
En användbar övning varje morgon är att slutföra dessa meningar för att bygga upp din motståndskraft och självförtroende:
"Jag kan…",
"Jag är…",
"Jag har…"
Ge det ett försök.
9. Var den personen du vill vara
Vad kommer det ge dig att uppnå ditt mål? För många av oss är det självförtroende. Så börja bete dig som den självsäkra versionen av dig själv på en gång - även om det inte känner dig som den personen än.
Hur skulle den självsäkra personen dyka upp? Kanske skulle du ha på dig de där träningskläderna du älskar men inte känner dig redo för ännu? Även små handlingar som att välja att bära dessa kläder, ha den konversationen eller skapa content, även innan du känner dig redo, skickar ett meddelande till din hjärna att du håller på att bli det "högre jaget".
Det kommer inte att vara bekvämt, men om du väntar på att bekvämligheten ska komma efter att du har nått ditt mål, kommer det förmodligen inte att vara så fantastiskt som du trodde att det skulle vara. Så känn rädslan, börja nu som den person du vill vara och gör de här förändringarna redan nu.
10. Professionella tips
Var inte rädd för att söka upp hjälp när det kommer till din målsättningar. Det finns många professionella där ute som skulle älska att dela med sig av sin expertis, kunskap och sitt stöd till dig.
Personliga tränare, dietister, samhällsorganisationer och idrottsklubbar kan hjälpa dig att nå ditt mål lättare. Även tränare har ofta tränare själva. Support och ansvarsskyldighet kan vara en riktig game changer, så fundera över att söka lite extra vägledning.
11. Dokumentera allt
Oavsett om du håller det personligt eller delar det med andra, kan en dokumentation av dina framsteg ge det ansvar vi ofta behöver. Den lilla pressen kan hjälpa oss att ta oss an utmaningen och lyckas. Människor som skriver ner sina mål är ofta mer benägna att uppnå dem än de som inte gör det. Så att hålla ett register över dina framsteg, både utmaningar och framgångar, kan vara fördelaktigt.
12. Ofullkomliga handlingar
Slutligen, och kanske viktigast av allt, är att komma igång att det kommer att komma bakslag, störningar i din plan och tillfällen när saker inte känns bra. Det här är en normal del av processen. Ofullkomliga handlingar är alltid bättre än en "allt-eller-inget" attityd.
Börja med idén att alla dina handlingar inte behöver vara perfekta, det kommer hjälpa dig att undvika skuldkänslor och skam när saker inte går helt enligt planen. Dyk bara upp, gör små handlingar konsekvent och var tålmodig med dig själv. Det här kommer ge dig en mycket starkare grund att stå på till framgång.
Att ta med sig
När du börjar att sätta de här idéerna till handling så fokusera på processen framför resultaten. En del dagar kanske det känns som att du misslyckas eller går bakåt istället för framåt, men ett ögonblick bestämmer inte dina resultat om dina handlingar är i linje med ditt mål.
Planera, genomför och utvärdera. Då ska du lyckas med att nå dina mål. Nu är det bara att sätta igång.
Fördelar med isbad | Hur förbättrar isbad återhämtning och prestation?
Har ett iskallt bad fler fördelar än att kyla ner kroppen?
Tyckte du om den här artikeln? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST: