Kan en viktnedgång verkligen göra dig lycklig? Svaret kan mycket väl vara ja.
Men har du frågat dig själv varför du tror att det är det?
Beror det på att samhället har bombarderat dig med tankar kring att mindre är bättre, speciellt när det kommer till kvinnors kroppar?
Är det för att du tänker att om du ser ut på ett visst sätt med en viss form så kommer det bekräfta dig?
Att definiera varför du är motiverad till att gå ner i vikt är det viktigaste att se till att du strävar efter att vara lycklig och hälsosam i dina träningsmål.
"Socialt accepterade" kroppar
Som PT kan det kännas som att den här idéen är enklar sagt än gjort. Eftersom jag har vad som kan anses vara en "socialt accepterad" kropp, kan det kanske vara svårt att ta till sig råd från mig.
Med det finns en twist.
Jag har inte alltid haft en "socialt accepterad" kropp.
Kanske är min kroppstyp just nu "populär" (tack Kardashians...)
Men att ha rundare höfter och en minder midja var inte "inne" när jag var tonåring. Att vara 152cm lång innebar att jag aldrig kunde uppnå 90-talets skönhetsideal på ett säkert och hälsosamt sätt, men jag kände ändå pressen att följa de här trenderna.
Att sätta mycket press på sig själv för att uppnå orealistiska standarder kan vara väldigt ohälsosamt för din fysiska kropp och mentala hälsa.
Kroppsuppfattning
Kroppsuppfattning syftar till en persons känslomässiga attityder, övertygelser och uppfattningar om sin egen kropp.
Kroppsuppfattning relaterar till:
- Vad en person har för uppfattning om sitt utseende
- Hur de känner kring sin kropp, längd, vikt, och form
- Hur de känner av och upplever sin kropp
En positiv kroppsuppfattning är relaterad till kroppslig tillfredsställelse och acceptans medan en negativ kroppsuppfattning är relaterad till en icke-tillfredsställelse och viljan att ens kropp var annorlunda.
En negativ kroppsuppfattning kan bidra till en kroppsdysmorfisk störning, ätstörningar och andra tillstånd. (1) Kroppar i center av trender har en stor påverkan på människors kroppsuppfattning - det kan vara svårt att acceptera sin kropp när den inte hyllas i media på samma sätt som andra kroppar.
Även om en positiv kroppsuppfattning är oerhört viktig att ha, är det inte genom att följa trender som den utvecklas.
Att älska och acceptera din kropp kan vara en lång resa, men det är en resa som inte definieras av åsikter utifrån.
Den rätta motivation
Någonting som jag arbetar mycket med mig själv och mina klienter är att ha en inre motivation med vikten i hur man vill känna sig i motsats till hur man ser ut.
Ironiskt nog, när man fokuserar på att må bra brukar estetiken följa efter med det bör inte vara det huvudsakliga fokuset i en viktminskningsresa - mått, foton, vikt etc.
Det är mer hälsosamt och hållbart att fokusera på hur du känner dig snarare än hur du ser ut i spegeln.
Jag frågar regelbundet mig själv, med allt jag gör:
- Varför gör jag det här?
- Tycker jag om det?
- Är det fördelaktigt för mig - fysiskt, mentalt, känslomässigt, andligt?
Om svaret är JA, så fortsätter jag. Är svaret NEJ, så utvärderar jag.
Det är absolut inget fel med att vilja gå ner i vikt så länge som du gör det för av rätt anledningar vilket är anledningen till att du ska gräva djupt in i två saker när du utvärderar dina mål: dina värderingar och dina "varför".
Mindset
En diet börjar med ett mindset.
Något jag märkte ganska tidigt när jag började ha att göra med klienter är att det är klienterna som kommer till mig med en extremt stark association till varför de gör något som tenderar att nå deras mål.
Med allt i livet, det kan vara träningsmål, viktminskningsmål, muskelbyggarmål, karriärmål - orsaken till varför du vill nå de här målen måste vara tydliga, koncisa och de måste vara i linje med dina värderingar.
Om du inte är på det klara med de här två sakerna kommer inte någon målsättning ta dig dit du vill komma.
Värderingar
Vad är det som är mest viktigt i ditt liv?
Är det familj, vänner, mänskliga band, karriär, framgång, ekonomisk frihet, resa, socialisera, hälsa & välmående etc.?
Om vi har två personer med samma viktminskningsmål, båda är lika gamla med de har olika sociala- och familjeliv är chansen att deras värderingar är olika.
Så hur påverkar det livsstilen och det slutgiltiga målet?
Personer nämnda ovan kommer troligen fatta beslut baserat på vad de värderar mest så om du gav de här två exakt samma träning- och kostplan, kommer vad de gör med planerna variera beroende på sina prioriteringar trots att de har samma vikt, ålder, längd mm.
Så, nummer 1: Tydliggör dina värderingar och sedan kan du tydliggöra dina mål.
Knyt dina mål till någonting som betyder något för dig, oavsett om det är viktminskning, att lägga på dig massa eller bara förbättra din allmänna hälsa.
Det kommer verkligen göra en skillnad mellan att ge upp när det blir svårare eller fortsätta pusha dig framåt genom att hitta din inre styrka med tanke på det du vet väntar på andra sidan.
Hur du vet ditt varför
Om du har ett starkt varför och validerade emotionella anledningar till varför du vill fokusera på en viktminskning så absolut kör på och krossa dina mål.
Om det är för hälsomässiga anledningar då kan du det vara ett tillräckligt starkt varför i sig.
Det viktiga arbetet kommer när du inte är säker på vad du har för mål - Det är ryggraden i din motivation och ditt driv.
Så, om du inte är säker på dina anledningar är det här din hemläxa...
Skriv ner dina mål på ett papper. Gå igenom varje mål och skriv ner så många anledningar som möjligt till varför du vill uppnå dem. Om det är enkelt är det tydligt att du är på rätt spår. Om du har svårt för det kans det vara dags att omvärdera dina målsättningar.
Att ta med sig
Att definiera ett mål för att kicka igång din träningsresa, eller till och med sporra dig när du känner att din motivation håller på att tryta är en fantastisk motivation för att fortsätta med träningen i ditt liv.
Fokusera på det viktiga "varför" kan vara skillnaden mellan dig och ett nytt PB - se till att du alltid går tillbaka till hur du känner mentalt så kommer resten följa.
Vill du har mer inspiration kring mindset? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:
Ambassadörerna berättar hemligheten bakom bra självförtroende
Praktiska tips för att känna sig som en boss på gymmet.
Så här gör du löften du kan hålla | Idrottspsykologen förklarar
Vad är ditt "varför"? Så här ska du göra för att hålla dina löften till dig själv.