Trötthet kan verkligen påverka din vardag, särskilt under de långa, mörka vintermånaderna. Och det beror inte bara på sömnen. Det finns flera faktorer som kan orsaka trötthet. Med det i åtanke, låt oss titta på 10 av de bästa kosttillskotten för att öka energin.
Vad orsakar trötthet och utmattning?
Sömn är inte den enda faktorn som påverkar energinivåerna. Kost, stress, träning (antingen för mycket eller för lite) kan alla ligga bakom trötthet.
Matens huvudfunktion är att ge energi. Så om du inte äter ordentligt kan det påverka dina energinivåer.
På en djupare nivå spelar specifika vitaminer och mineraler en direkt roll i vissa kroppsliga processer, som enzymproduktion och näringsupptag. En brist på energi är ofta ett tydligt symtom på en brist.
Om du lider av regelbunden trötthet, ta en närmare titt på din kost. Det kan vara så att en av dessa trötthetsbekämpande mikronäringsämnen kan ge dig den boost du behöver.
10 tillskott för att öka din energi
1. Vitamin B12
Vitamin B12, även känt som kobalamin, är avgörande för energinivåerna. Kroppen använder det för att producera friska röda blodkroppar, utan vilka den inte kan transportera syre runt i kroppen.
Det stödjer också metabolismen av fett, proteiner och kolhydrater och hjälper till att frigöra energi från dessa näringsämnen.
Eftersom det främst finns i kött, fisk, mjölk och ägg är vegetarianer, veganer och personer som följer övervägande växtbaserade kostvanor mest riskabla för brist.
2. Järn
Järn är en mineral som är viktig för produktionen av hemoglobin, den del av de röda blodkropparna som bär syre och tar bort koldioxid. Liksom B12-brist kan järnbrist leda till anemi, vilket är den vanligaste bristen på näringsämnen globalt sett.
Det finns två typer av järn: hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn finns i rött kött och andra animaliska produkter och är den mest bio-tillgängliga källan av järn, vilket innebär att kroppen kan absorbera det lätt.
Icke-hemjärn finns i mörka bladgrönsaker som spenat, grönkål och broccoli och absorberas mindre väl av kroppen. På grund av detta löper personer som följer växtbaserade kostvanor större risk för järnbrist.
Kvinnor som menstruerar löper också risk för järnbrist på grund av månatlig blodförlust, vilket förklarar varför deras rekommenderade intag är högre än mäns.
Järntillskott kan hjälpa vid trötthet i vissa fall men bör diskuteras med en vårdpersonal på grund av potentiella matsmältningsproblem.
3. Vitamin C
C-vitamin, även känt som askorbinsyra, är en antioxidant. Den finns i många mycket konsumerade livsmedel, men är ganska instabil, vilket innebär att den kan gå förlorad under tillagningsprocessen.
C-vitamin hjälper till att absorbera järn, vilket kan minska risken för järnbristanemi och associerade symptom som svaghet och trötthet. Det krävs också för att producera vissa enzymer som stödjer energiutvinning i metabolismen.
Eftersom den är vattenlöslig utsöndras överskott av vitamin C, vilket gör det säkert att ta som tillskott.
4. Folsyra
Folat är den naturliga formen av vitamin B9 som finns i livsmedel som gröna grönsaker och lever, medan folsyra är den syntetiska formen som finns i kosttillskott och ofta tillsätts vanligt förekommande livsmedel som frukostflingor och mjöl.
Folat krävs för DNA-skapande och nervsystemets utveckling, så det är en särskilt viktig vitamin vid försök att bli gravid och under de tidiga veckorna av graviditeten.
Folat bidrar också till produktionen av röda blodkroppar och cellenergi, så brist på det kan leda till känslor av trötthet.
5. Magnesium
Magnesium är en mineral som är involverad i cellbildning, nervfunktion och energiproduktion. Den stödjer också syreupptagningen i musklerna.
Låga nivåer av magnesium är kopplade till låg energi och trötthet, så tillskott kan ha fördelar för träningsprestationen såväl som övergripande energinivåer.
6. Koffein
Koggein är känt för sin förmåga att förbättra vakenhet och energinivåer. Därför är det ett populärt tillskott att ta före träning. Efter träning kan det minska DOMs (fördröjd muskelvärk) genom att hjälpa till att minska smärtsensationen.
Det rekommenderade intaget av koffein före träning är 3-6 mg per kg kroppsvikt minst 30 minuter före en träningspass. Reaktioner varierar från person till person, så du kanske behöver justera timingen och dosen.
7. Ginseng
Ginseng är en nootropisk ört som har använts inom traditionell medicin under många år.
Nu för tiden finns det i många kosttillskott för dess potentiella fördelar med att minska trötthet. Du kan ta det i kapselform och det finns även i många örtteer.
8. Kreatin
Kreatin är en naturligt förekommande kemikalie som ökar muskelns energinivåer. På grund av detta är det ett av de mest använda kosttillskotten inom idrotten, särskilt för idrottare som tävlar i sporter som kräver explosiva rörelser, som sprint och tyngdlyftning.
Men kreatinets fördelar kan gå längre än så. Studier har visat att det också kan förbättra kognitiv funktion och har fördelar för återhämtning efter träning, då det kan minska muskelskador och främja en större ersättning av glykogen än kolhydrater ensamma.
Kreatin finns i kött och fisk, men inte i tillräckligt höga mängder för att ha en märkbar effekt. Så även om vegetarianer och veganer kanske har något lägre basnivåer av kreatin, kan tillskott vara användbara för alla som vill uppleva fördelar med kreatin.
9. Grönt te
Grönt te, som dricks av miljontals människor varje dag världen över, är fördelaktigt för att motverka trötthet på grund av dess innehåll av koffein, teobromin och teofyllin.
Det innehåller också aminosyran L-teanin, som anses förbättra hjärnfunktion och ämnesomsättning, samt ha antioxidativa effekter.
Koncentrerade former av grönt te (som matcha) kan ha ännu fler fördelar för energi än grönt te i sin traditionella form.
10. Coenzym Q10
Coenzym Q10, eller CoQ10 förkortat, är väsentligt för cellens energiproduktion. Det finns i alla kroppens celler, men i högre koncentrationer i hjärnan, hjärtat och njurarna.
Tillskott av CoQ10 kan bli alltmer viktigt med åldern då kroppens naturliga nivåer avtar.
FAQs om vitaminer vid trötthet
Vilken vitamin ger mest energi?
B-vitaminer spelar en nyckelroll i energiproduktionen, men ingen enskild vitamin ger energi på egen hand. Energi, mätt i kalorier, kommer från protein, fett och kolhydrater. Det är viktigt att du konsumerar tillräckligt med kalorier för att stödja övergripande energinivåer.
Vilka vitaminer saknas om du är trött hela tiden?
Olika näringsbrister och andra underliggande tillstånd kan ligga bakom trötthet. Blodtester är ett bra sätt att undersöka eventuella brister, så prata med din vårdgivare om du tror att du saknar några väsentliga näringsämnen i din kost.
Är det bra att ta B12 varje dag?
Det rekommenderas att veganer tar vitamin B12 dagligen eftersom de löper risk för brist. Om du regelbundet äter kött och mejeriprodukter bör du få tillräckligt med B12 från din kost. B-vitaminer är vattenlösliga, vilket innebär att överskott enkelt utsöndras, så det är säkert att komplettera din kost med tillskott.
Kan multivitaminer hjälpa mot trötthet?
Multivitaminer kan bidra till energinivåerna om de tillhandahåller tillräckligt med mikronäringsämnen och inga andra faktorer (som sömnbrist eller underliggande sjukdom) bidrar till tröttheten.
Hur kan jag öka min energi naturligt?
Din övergripande livsstil kommer att påverka dina energinivåer. En hektisk, snabb livsstil kan göra det svårt att ta hand om sig på rätt sätt, med tillräckligt med vila, motion och en bra kost. Ta reda på mer om potentiellt energigivande livsmedel här och övningar här.
Att ta med sig
Tillskott bör komplettera en balanserad kost och livsstil, och är inte en ersättning för att ta hand om dig själv genom att få tillräckligt med sömn, äta bra och träna regelbundet.
Om trötthet verkligen påverkar dig och du har testat olika livsstilsförändringar, överväg att ta något av dessa energistödjande tillskott. Om du tror att du kan ha brist på några näringsämnen, prata med en medicinsk professionell för råd.
Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.
Global anaemia prevalence and number of individuals affected. World Health Organization Website.
Tardy, A. L., Pouteau, E., Marquez, D., Yilmaz, C., & Scholey, A. (2020). Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients, 12(1), 228. https://doi.org/10.3390/nu12010228
Imbard, A., Benoist, J. F., & Blom, H. J. (2013). Neural tube defects, folic acid and methylation. International journal of environmental research and public health, 10(9), 4352–4389. https://doi.org/10.3390/ijerph10094352
NHS. Spina Bifeda. https://www.nhs.uk/conditions/spina-bifida/causes/#:~:text=It’s%20estimated%20that%20taking%20folic,acid%20helps%20prevent%20spina%20bifida.
Zhang, Y., Xun, P., Wang, R., Mao, L., & He, K. (2017). Can Magnesium Enhance Exercise Performance?. Nutrients, 9(9), 946. https://doi.org/10.3390/nu9090946
Lukaski, Henry C. “Vitamin and mineral status: effects on physical performance.” Nutrition 20, no. 7-8 (2004): 632-644.
Nielsen, F. H., & Lukaski, H. C. (2006). Update on the relationship between magnesium and exercise. Magnesium research, 19(3), 180-189.
Kim, J., & Lee, J. (2014). A review of nutritional intervention on delayed onset muscle soreness. Part I. Journal of exercise rehabilitation, 10(6), 349.
ISSN Position stand; Guest, N.S., VanDusseldorp, T.A., Nelson, M.T. et al. International society of sports nutrition position stand: caffeine and exercise performance. J Int Soc Sports Nutr 18, 1 (2021). https://doi.org/10.1186/s12970-020-00383-4
McMorris, T., Mielcarz, G., Harris, R. C., Swain, J. P., & Howard, A. (2007). Creatine supplementation and cognitive performance in elderly individuals. Neuropsychology, development, and cognition. Section B, Aging, neuropsychology and cognition, 14(5), 517–528. https://doi.org/10.1080/13825580600788100
Smith, R. N., Agharkar, A. S., & Gonzales, E. B. (2014). A review of creatine supplementation in age-related diseases: more than a supplement for athletes. F1000Research, 3.
Cooke, M. B., Rybalka, E., Williams, A. D., Cribb, P. J., & Hayes, A. (2009). Creatine supplementation enhances muscle force recovery after eccentrically-induced muscle damage in healthy individuals. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 6(1), 13
Nelson, A. G., Arnall, D. A., Kokkonen, J. O. K. E., Day, Randy., & Evans, Jared. (2001). Muscle glycogen supercompensation is enhanced by prior creatine supplementation. Medicine and science in sports and exercise, 33(7), 1096-1100.
Kaviani, M., Shaw, K., & Chilibeck, P. D. (2020). Benefits of creatine supplementation for vegetarians compared to omnivorous athletes: a systematic review. International journal of environmental research and public health, 17(9), 3041.
Williams, J., Sergi, D., McKune, A. J., Georgousopoulou, E. N., Mellor, D. D., & Naumovski, N. (2019). The beneficial health effects of green tea amino acid l‐theanine in animal models: Promises and prospects for human trials. Phytotherapy Research, 33(3), 571-583.
Lee, S. Q. E., Tan, T. S., Kawamukai, M., & Chen, E. S. (2017). Cellular factories for coenzyme Q 10 production. Microbial cell factories, 16(1), 39.