Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Så tillverkas vassleprotein | Inuti vår brittiska proteinfabrik

Så tillverkas vassleprotein | Inuti vår brittiska proteinfabrik
Monica Green
Skribent och expert2 år I år
Visa Monica Green profil

Vassleprotein går igenom många, många steg innan det anländer vid din dörr. Men exakt hur tillverkas det? En del av vår nya serie är att visa vad som händer bakom kulisserna, i skickade ut MyProteins produktteknolog Paul Smith-Johnson till vår fabrik i Warrington för att avslöja allt. Välkommen till In The Lab.

https://youtu.be/PlrStxuCyq0

MyProteins fabrik går som klockan, hela dagen, varje dag, och hanterar hundratals ton av vassleprotein och producerar tusentals produkter under en vecka.

När det kommer till smaker så analyserar vi marknadstrender för att komma på några av våra djärvaste och mest spännande idéer.

(Självklart lyssnar vi också på vad kunderna säger på sociala medier för att se vilka smaker du tycker att vi ska lansera härnäst.)

Hur tillverkas vassleprotein?

Vassle börja med en resa till bondgården, i mjölken från kor (samma kor som gör mjölken och osten i din kyl).

Mjölken genomgår en process som kallas pastörisering, vilket dödar oönskade bakterier, den kokas, kyls ner och transporteras till ostfabriker.

Efter pastöriseringsprocessen är mölken 80% kasein och 20% vassle. Det är då magin händer: naturligt förekommande enzymer tillsätts i mjölken för att separera vasslen från kaseinet vilket lämnar en vätska och en kesoliknande fast substans.

Vätskan renas sedan för att ta bort fett, vatten och oönskade mineraler och går sedan in i en turbin för att torkas och separera eventuella kvarvarande fasta partiklar.

Slutresultatet är ett 90 % vasslepulver som äntligen är redo för resan till vår fabrik i Warrington. hurra!

 

påse med vassleprotein fylls

Steg 1 - Vassleleverans

När det har kommit till fabriken förvaras vasslen bland råmaterialen i lagret, där vi har hundratals proteiner och tusentals ingredienser till hands för att skapa våra produkter.

Ett prov av varje batch som kommer in genomgår rigorösa kvalitetskontroller i råvarulabbet för att våra standarder ska uppfyllas.

Steg 2 - Vägningsrummet

Efter kvalitetskontroller kommer en plockare att gå till råvarulagret med en arbetsorder och skanna batchkoden. Detta kommer att berätta exakt vad de jobbar med den dagen.

Sedan kommer de att transportera materialen till vägningsrummet. Det är här som alla ingredienser vägs upp inför blandning.

I vägningsrummet kommer kontrollenheten att kontrollera alla ingredienser och se till att eventuella allergener delas och tas in i ett separat rum för att undvika korskontaminering.

Steg 3 - Rip n' Tip

Det kanske låter som en karusell, men rip 'n' tip är stationen efter vågrummet. Här river operatören upp påsarna med ingredienser och tippar innehållet i den mellanliggande bulkbehållaren (IBM) redo för blandning, alltså namnet rip 'n' tip.

Alla ingredienser passerar genom en fin sil så att de lätt kan blandas och ge en superlen shake. Operatören måste se till att lägga till dem alla i en mycket speciell ordning. Den här ordningen är en noga bevakad affärshemlighet och är det som gör vårt protein så speciellt, så mina läppar är förseglade om den...

Efter att alla ingredienser har tillsatts kontrollerar operatören efter eventuella främmande objekt. Om några problem upptäcks meddelas QA och arbetet pausas.

Steg 4 - Den stora blandningen

Så vad är IBC? Det är mer eller mindre en enorm blandningsskål. Den roterar långsamt och metodiskt vilket säkerställer att alla råvaror blandas konsekvent genom hela batchen.

Steg 5 - Dags att packa

När IBC:n har skapat sin magi är det blandade proteinet redo att packas till den slutliga produkten som skickas ut till kunderna.

Först skrivs näringsinformation och produktbeskrivningar ut på våra signaturpåsar som sedan går över till påfyllningslinjen där partiet väntar på att bli förpackat.

Allergener kontrolleras ännu en gång innan fyllningen görs och en djuprengöring av all utrustning som använts fram till denna punkt sker.

IBC:n ansluts till påfyllningsmaskinen och påsarna fylls och vägs. Skopan läggs till, och påsen värmeförsluts sedan och röntgas för att säkerställa att det inte finns något annat än protein och en skopa inuti.

Därefter läggs varje påse i stora kassar, men det är inte riktigt slutet på deras resa. Här kvalitetstestas varje batch igen, inklusive ett smaktest för att säkerställa att allt är på rätt plats. Om något upptäcks vid den här tidpunkten ställs hela satsen på vänt och skickas tillbaka till blandning.

Slutligen, när en sista kvalitetskontroll har gjorts, är påsarna redo att skickas ut till dig.

Att ta med sig

Det är en lång och komplex process, men den genomförs definitivt som en väloljad maskin. Förhoppningsvis uppskattade du insikten i vad som händer bakom kulisserna för att leverera varje proteinpåse till dig.

Det är mer på gång från serien In The Las, så håll koll på vår Youtubekanal så att du inte missar något.

KOSTTILLSKOTT

Clear Vegan Protein - Nya smaker | Få den där fruktiga känslan

Watermelon & Raspberry Mojito. Vårt mest läskande växtbaserade protein blev precis ännu bättre.

3 år I årAv Monica Green

Vill du veta mer om protein? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA HÄRNÄST:

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein