Protein och proteinpulver i synnerhet är två väldigt frekvent omdebatterade ämnen i såväl träningslokaler som nyhetsvärlden. Innan jag tänkte gå igenom kort och koncist vad proteinpulver faktiskt är för något och vilken funktion det kan fylla så ska vill jag klargöra proteinet som enskilt näringsämne.
Näringsämnen är ämnen som innehåller någon form av näring för kroppen och dessa är proteiner, kolhydrater, fetter och även alkohol och fibrer även om de två sistnämnda ofta utesluts i diskussioner. Nåväl, protein är ett av våra tre viktigaste näringsämnen som har sin huvudfunktion i det faktum att det är kroppens byggstenar i dess olika strukturer, t.ex. utgör protein grunden i byggnationen och underhållet av skelettet, musklerna, huden, lederna och senorna för att nämna några områden. För en tränande individ som på något sätt syftar till att bygga eller behålla muskler, är således proteinet det absolut viktigaste näringsämnet. Utifrån detta faktum skapades produkten proteinpulver.
Proteinpulver är ett kosttillskott och innan vi går vidare vill jag understryka att det är ett kost-tillskott och inte ett direkt substitut för intag av kost. Med det sagt så finns det idag en hel uppsjö av olika proteinpulver som härstammar från både animalier och växtriket. De traditionella proteinpulvren härstammar från mjölk som har pastöriserats (upphettats) för att filtrera bort eventuellt skadliga bakterier (här finner du exempel på ett traditionellt proteinpulver) medan det på senare år tillskrivits en rad nya härkomster för proteinpulver, t.ex. proteinpulver för veganer såsom sojaproteinpulver och ärtproteinpulver som härstammar från soja respektive ärtor och således är helt laktos- och glutenfria.
Proteinpulver delas vanligtvis in i två olika underkategorier där det ena benämns för vassleprotein och det andra för kaseinprotein som i sin tur är en direkt konsekvens av de olika egenskaperna hos dem bägge. Vassle (från engelskans whey) är i mångt och mycket en biprodukt från ostproduktion som har en relativt lös struktur i sig och således skapar goda möjligheter för en relativt snabb upptagningshastighet för kroppen, vilket gör proteinpulver baserat på vassle fördelaktigt vid direkta påfyllningsbehov av kroppens byggstenar. Kasein å andra sidan har en något fastare struktur och är relativt trögflytande i jämförelse med vassle vilket således skapar andra förutsättningar vad gäller upptagningshastigheten för kroppen. Proteinpulver baserade på kasein har en utsöndring av protein upp till åtta timmar i kroppen vilket kan anses fördelaktigt vid en eventuellt längre period med uteblivet proteinintag.
Huvudfunktionen som proteinpulver har är att stimulera proteinsyntesen, som i sin tur är processen som ligger i grund till uppbyggnaden av ny muskelmassa. Värt att nämna är dock att denna mekanism givetvis även kan uppnås via vanlig proteinrik kost så det är inget unikt för proteinpulvret i sig att kunna trigga eller få fart på proteinsyntesen. Tidigare forskning har dock konkluderat att proteinintag i samband med (före, under eller efter) träning har en positiv effekt på muskeltillväxten vilket är ett utlåtande som i mångt och mycket faller i favör för proteinpulver. Varför det? Kort och gott för att det säger sig självt att det är enklare att ta med sig, eller förvara, protein i pulverform i samband med träningsvistelser kontra att packa ner riktiga livsmedel. Bekvämlighetsaspekten är i mångt och mycket bakgrunden till det högfrekventa användandet av proteinpulver och det är svårt att förbise det faktum att det är oerhört lämpligt.
Sammanfattningsvis är protein ett av våra absolut viktigaste näringsämnen för överlevnad (uppbyggnad av skelett, muskler, leder etc.) och det är om än mer centralt för en individ som har någon form av mål som innefattar att bygga eller rent utav bibehålla muskler. Därigenom har produkten proteinpulver uppkommit. Proteinpulver i sig kan ha olika härkomstkällor men delas vanligtvis in i vassle (snabbt upptag) och kasein (långsam utsöndring) som beroende på sina olika egenskaper kan fylla olika funktioner. Studier har kunnat påvisa en positiv effekt vad gäller muskeltillväxt när protein har intagits i samband med träning vilket gjort det eftersträvansvärt att fylla på med protein kring träningen och lämpligheten i förvaringen av proteinpulver kontra proteinrika livsmedel är obestridbar. [1]
[1] Hulmi J.J., Lockwood C.M. and Stout J.R. (2010). Effect of protein/essential amino acids and resistance training on skeletal muscle hypertrophy: A case for whey protein. Nutr Metab (Lond). 17;7:51