Gurkmeja är en populär krydda som ofta används i currys och andra salta maträtter. Den används i många asiatiska kulturer och är känt som "livets krydda" eller "den gyllene kryddan". Gurkmeja har blivit populär över hela världen. Gurkmeja är fördelaktigt för oss på många sätt och tidiga studier av det här gyllene undret är lovande, så i den här artikeln kommer vi dyka vidare ner i allt vi vet om gurkmeja.
Likväl som den ger curryn sin gulaktiga färg så har gurkmeja också kraftfulla plantbaserade beståndsdelar som kallas kurkumin. Kurkiminer är en aktiv ingrediens i gurkmeja som är populär att undersöka i studier för dess potentiella medicinska fördelar. Däremot utgör kurkumin bara upp till 3% av gurkmejans vikt så du behöver troligen ett tillskott för att ta del av dess hälsofördelar.1
Vilka är fördelarna med gurkmeja?
Gurkmeja är en naturlig antiinflammatorisk antioxidant, vilket leder till all forskning kring dess potentiella hälsoeffekter. Medan många av dessa forskningsområden pågår har det varit tydligt att riskerna för toxicitet (eller negativa effekter) av att tillsätta gurkmeja är mycket låga.2 Några av effekterna av gurkmeja som forskare har funnit är...
1. Gurkmeja kan hjälpa till med smärta från artrit
Undersökningar har visat en förbättring i knäsmärtor från artros efter ett regelbundet tillskott av kurkumin.2 En studie jämförde till och och med kurkumintillskotten med typiska NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drugs/icke steroida antiinflammatoriska läkemedel) och resultatet visade att de kunde vara lika effektiva vid behandling av stelhet och smärta när man gick.2 Detta är lovande för gurkmeja eftersom en långvarig användning av NSAID kan ha negativa biverkningar.
2. Gurkmeja kan förbättra blodsockernivåerna
Studier om huruvida gurkmeja förbättrar hälsoresultaten för dem med diabetes och fetma inte har varit avgörande. En studie visade en förbättrad kontroll av blodglukosen hos pre-diabetespatienter, vilket skulle kunna spela en roll i förebyggandet av sjukdomen.2
Det här är ett populärt forskningsområde och trots att det inte har varit så mycket klinisk bevisning, har gurkmeja i en diet potential att förbättra blodsockerrealaterade hälsoproblem.
3. Gurkmeja kan möjligen bekämpa inflammation.2
Trots att många kroniska sjukdomar är relaterade till inflammation, har den specifika påverkan av gurkmeja inte bevisats. Det har använts i många år som en medicinsk ort i vissa kulturer.
Men de bioaktiva fytokemikalierna (växtföreningar) i gurkmeja gör det till ett enkelt val att inkludera för att förhindra skador som inflammation kan göra på din kropp.
4. Gurkmeja är en bevisad antioxidant
Kurkumindelarna i gurkmeja har kemiskt bevistat ha antioxidantiska egenskaper.3 Antioxidanter är viktiga för att förhindra fria radikaler som spelar en roll vid åldrande och orsakar många sjukdomar.
Gurkmeja har också utvecklat ett rykte om sig som superfood, vilket bara kan innebära bra saker. Lär dig mer om Superfood här.
5. Gurkmeja kan stötta hjärthälsan
En del studier har fokuserat på kolesterol- och triglyceridnivåer och deras svar på kurkumintillskott. Forskning i detta område pågår fortfarande men hjärt- och kärlsjukdomar är ett stort problem och många kan dra nytta av att lägga till gurkmeja i sin kost.4
6. Gurkmeja kan hjälpa till att förbättra din mentala hälsa
Det har gjort studier med fokus på kurkumintillskott för de med depression och ångestrelaterade problem. Trots att vissa studier såg förbättringar gjordes det bara i kortare perioder och mer forskning behöver därför göras för att stödja den här potentiella fördelen.5 Men tidig forskning är lovande...
Dosering av gurkmeja
Gurkmeja är uppenbart en stark krydda med många potentiella hälsofördelar. Medan det inte finns någon generell rekommendation kring hur mycket du behöver ta för att ta del av fördelarna kan du överväga de mängder som används i forskningsstudier som vägledning.
- För artrit använde de flesta studier 500 mg curcumin två gånger om dagen i minst 2 månader.2
- För förbättrad glukoskontroll och hjärthälsa gav en studie patienter 2 gram per dag (4, 500 mg tillskott) .2
- För att bekämpa inflammation och antioxidationsegenskaper varierade doseringen från 180 mg till 1,5 g dagligen.2
- För depression och ångest var en vanlig dosering i studier 500 mg två gånger om dagen i flera månader.5
Att ta med sig
Gurkmeja och dess kurkuminföreningar har många lovande hälsofördelar men är studierna begränsade och rekommenderade doser varierar. Den gyllene kryddan (gurkmeja) har dock visat sig ha många antioxidant- och antiinflammatoriska effekter - vilket åter visar hur kraftfull en hälsosam kost med växtbaserad näring kan vara för att förhindra sjukdom och bevara din hälsa.
LÄS DEN HÄR ARTIKLEN HÄRNÄST:
De 7 bästa alternativen till socker
Sockerfritt behöver inte betyda osötat.
8 veganska PWO-mål som är vetenskapligt bevisade
Plantpower för att pressa dig ytterligare under träningspassen.
10 bästa vitaminerna och tillskotten för energi
Somnar du vid skrivbordet? Vi finns här för att hjälpa dig.
Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medisinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost
- Tayyem, R. F., Heath, D. D., Al-Delaimy, W. K., & Rock, C. L. (2006). Curcumin content of turmeric and curry powders. Nutrition and cancer, 55(2), 126-131.
- Singletary, K. (2020). Turmeric: potential health benefits. Nutrition Today, 55(1), 45-56.
- Tilak, J. C., Banerjee, M., Mohan, H., & Devasagayam, T. P. A. (2004). Antioxidant availability of turmeric in relation to its medicinal and culinary uses. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 18(10), 798-804.
- Kumar, A., Dora, J., & Singh, A. (2011). A review on spice of life Curcuma longa (turmeric). Int. J. Appl. Biol. Pharmaceut. Tech, 2, 371-379.
- Ng, Q. X., Koh, S. S. H., Chan, H. W., & Ho, C. Y. X. (2017). Clinical use of curcumin in depression: a meta-analysis. Journal of the American Medical Directors Association, 18(6), 503-508.ne