Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Aminosyror: L-Ornitin

Aminosyror: L-Ornitin
Tom Rudeké
Skribent och expert8 år I år
Visa Tom Rudeké profil

Välkommen till den sjätte delen i den långa artikelserien ”Aminosyror”. I detta avsnitt kommer l-ornitin stå i centrum. Här kommer redogöras för (1) dess funktion i kroppen, (2) när det kan tas, och (3) hur mycket som bör intas. Därtill kommer vi snabbt att gå igenom varför l-ornitin överhuvudtaget är intressant för personer som tränar hårt.

L:et framför aminosyrornas namn indikerar att aminosyran är i fri form, och att den därför lättare tas upp i kroppen.

 FUNKTION

L-ornitin är en otroligt mångsidig aminosyra men utvinns inte från protein. Den återfinns likväl i proteinrika livsmedel såsom kött, fisk, ägg, bönor, m.m. Ornitin är en otroligt mångsidig aminosyra. Kroppen använder Ornitin i biosyntesen av t.ex. av arginin, vilken vi redan vet har många eftertraktade effekter.

Det finns en hel del studier kring Ornitins anaboliska effekter, såväl som dess förmåga att hämma katabolisk verksamhet. Det finns dessvärre relativt lite bevis på Ornitins förmågor i just dessa frågor, men har ändå visat sig kunna ha mycket positiva effekter på kroppens immunförsvar, kroppens förmåga till katabolisk resistens, och stimulering av anabolisk verksamhet. Dessa effekter är emellertid inte tillräckligt dokumenterade för att kunna konstateras, men med tiden lär dessa effekter fastslås eller förkastas, och under denna period är det upp till en själv att testa.

Det finns emellertid andra effekter, väl dokumenterade. Ornitin främjar nämligen fettförbränning genom att Ornitin stimulerar produktionen av tillväxthormon. Tillväxthormon har i sin tur visat sig stimulera utsöndringen av lagrat fett i fettceller. Ornitin har tämligen goda effekter på cellernas förmåga till självreparation, men i synnerhet gäller detta vävnader. Det innebär att Ornitin är mycket bra för individer som tränar hårt, men även för individer som på annat vis, kanske genom skada, utsatt kroppen för extern stress. Något som närmast alltid kommer upp är vikten av att gravida kvinnor inte tar Ornitintillskott, detta eftersom höga doser av Ornitin kan ge orsak till magkramper, illamående, och diarré. Något som ingen blivande mor vill utsätta sig själv för i onödan.

Utöver dessa självklara fördelar som Ornitin ger hjälper det även till att effektivt tömma levern på ammoniak. Detta sker då Ornitin binds med karbamoyl, vilket kräver ammoniak. Slutligen bildas citrullin som en biprodukt av ureacykeln, vilket är ännu en aminosyra vi lärt oss medför mycket positiva effekter för den som tränar.

Många har under åren frågat mig varför man då intar både citrullin, arginin, och Ornitin, när alla dessa kommer som ett resultat av Ornitin. Svaret är att studier visat att ett intag av alla dessa stimulerar fettfri muskelmassa, såväl som prestation och muskeltryck.

 NÄR & HUR MYCKET

Enkelt uttryckt intar du Ornitin vid samma tillfällen du intar citrullin och arginin. Alla dessa hjälper varandra i ureacykeln, och skapar tillsammans en biologisk hävstångseffekt. Det är viktigt att man inte intar för mycket av varken Ornitin eller arginin. Jag brukar personligen rekommendera runt 1 – 2 g Ornitin per dag.

Tom Rudeké
Skribent och expert
Visa Tom Rudeké profil
Civil- och nationalekonom med ett brinnande intresse för träning, kosthållning, hälsa och välmående ur ett vetenskapligt perspektiv. Meritlistan är 4 års aktiv träning, 6 böcker, och över 100 vetenskapliga artiklar under bältet. Mina expertområden rör sig alltifrån generell kosthållning, tränings- och formrådgivning, till mer specifika sådana som kemiska processer i kroppen. Mitt livsmantra, vilket också råder i träningsavseenden är: "skall man göra något, så skall man göra det rätt".
myprotein