Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Aminosyror: Arginin

Aminosyror: Arginin
Tom Rudeké
Skribent och expert8 år I år
Visa Tom Rudeké profil

Välkommen till den fjärde delen i den långa artikelserien ”Aminosyror”. I detta avsnitt kommer L-arginin stå i centrum. Här kommer redogöras för (1) dess funktion i kroppen, (2) när det kan tas, och (3) hur mycket som bör intas. Därtill kommer vi snabbt att gå igenom varför arginin överhuvudtaget är intressant för personer som tränar hårt.

L:et framför aminosyrornas namn indikerar att aminosyran är i fri form, och att den därför lättare tas upp i kroppen.

 FUNKTION

Arginin är i vuxen ålder en icke-essentiell aminosyra med många vitala funktioner för kroppen. Arginin hjälper till i produktionen av tillväxthormoner, insulin, hemoglobin (transport av syre i blodet), elastin (bindvävnad), kollagen, och annan för musklerna och kroppen viktig vävnad.

Därtill påverkar arginin kroppssammansättningen genom att reducera kroppsfett. Något som kanske inte många tänker på, men som ändå är viktigt att belysa, är att aminosyror faktiskt är syror. Detta kan försura din kropp och försämra förhållandena för muskeltillväxt. Arginin å andra sidan är en av de få aminosyrorna som faktiskt är basisk i sin natur. Detta är bra eftersom arginin, genom sin basiska sammansättning, hjälper kroppen att normalisera sitt pH värde.

Arginin används ofta som en elementär del i pre-workouts. Detta pga. dess positiva effekter på syreomsättning, produktion av kväveoxid, samt dess förmåga att stimulera vävnadsreparation. I praktiken innebär detta en ökad vaskuläritet, såväl som en ökad känsla av pump – något många som tränar strävar efter att få.

Forskningen kring arginin är emellertid tvetydlig. Det finns inga dagsaktuella studier som kan konstatera att ett tillskott av arginin främjar dessa funktioner. Det finns däremot studier som har kunnat påvisa att testobjekt som tagit 6g arginin innan träning hade en mycket större mängd blod i musklerna, samt att de presterade bättre, än den testgrupp som tog placebo. I praktiken innebär det att arginin har en positiv effekt på kroppens blodkärl, vilket vidare kan skapa effekter på såväl prestation som pump.

Arginin är en del i proteiner, vilket innebär att man kan få i sig arginin genom kött, ägg, och mejeriprodukter. Därtill kan man få i sig det genom en rad vegetabiliska källor, såsom nötter och kål. Man kan även inta arginin genom direkt kosttillskott, där den ofta säljs både i ren L-form, men även i sammansättningar med andra ämnen, såsom alfaketoglutarat.

 VARFÖR, NÄR & HUR MYCKET

Eftersom studierna är tvetydliga, där vissa menar att arginin har otroligt bra och väldokumenterade effekter medan andra menar motsatsen, är det upp till var och en att prova själva. Jag tar själv arginin, både innan träning och innan läggdags. Jag känner personligen av en ökad muskelkontakt när jag intar arginin, men min favoriteffekt är hur den – genom att vara basisk – balanserar ut kroppens pH.

En god pH-balans kan generera en känsla av välmående och friskhet. Detta är avslappnande, såväl fysiskt som psykiskt. Därtill har arginin positiva effekter på sexlust genom en ökad hormonproduktion.

Enkelt uttryckt har jag själv dokumenterat följande effekter: (1) ökad muskelkontakt, (2) ökad vaskuläritet, (3) förbättrat pH, samt (4) ökad sexlust – och då även ökad hormonproduktion.

Det som många studier ändå tycks ha gemensamt är doseringen: 6g innan träning, och 3-6g innan sängdags. Om man tar båda tillfällena får man själv bestämma om, men då tas det ofta av olika anledningar. Innan träning för muskelkontakt och vaskuläritet, innan säng för extra hormonproduktion (vilket innefattar tillväxthormoner).

Tom Rudeké
Skribent och expert
Visa Tom Rudeké profil
Civil- och nationalekonom med ett brinnande intresse för träning, kosthållning, hälsa och välmående ur ett vetenskapligt perspektiv. Meritlistan är 4 års aktiv träning, 6 böcker, och över 100 vetenskapliga artiklar under bältet. Mina expertområden rör sig alltifrån generell kosthållning, tränings- och formrådgivning, till mer specifika sådana som kemiska processer i kroppen. Mitt livsmantra, vilket också råder i träningsavseenden är: "skall man göra något, så skall man göra det rätt".
myprotein