Hoppa till huvudinnehåll
KOSTTILLSKOTT

Aminosyror: EAA

Aminosyror: EAA
Tom Rudeké
Skribent och expert8 år I år
Visa Tom Rudeké profil

Välkommen till den andra delen i den långa artikelserien ”Aminosyror”. I detta avsnitt kommer EAA stå i centrum. Här kommer redogöras för (1) dess funktion i kroppen, (2) hur de skiljer sig från BCAA, (3) när det kan tas, och (4) hur mycket som bör intas. Därtill kommer vi snabbt att gå igenom varför EAA överhuvudtaget är intressant för personer som tränar hårt.

L:et framför aminosyrornas namn indikerar att aminosyran är i fri form, och att den därför lättare tas upp i kroppen.

FUNKTION & SÄRSKILJNING FRÅN BCAA

EAA står för essentiella aminosyror och är en bredare blandning av aminosyror än vad BCAA är. Problemet är att EAA ofta skiljer sig mellan märken, både i själva blandningen, men också i förhållandena. Myproteins EAA innehåller: (1) leucin, (2) isoleucin, (3) valin, (4) lysin, (5) fenylalanin, (6) treonin, (7) histidin, (8) metionin, och (9) tryptofan. Eftersom artikeln om BCAA tog upp leucin, isoleucin, och valin, kommer detta inte redogöras för, och istället kommer vi snabbt att gå igenom de andra.

Lysin har många uppgifter i kroppen, där många av dem har att göra med konstruktionen av diverse cellvävnad, såsom hud och hår. Därtill påverkar lysin kroppens förmåga att ta upp kalcium, vilket har en direkt inverkan på skelettet. Fenylalanin är en mycket intressant aminosyra som är föregångare till tyrosin, vilket i sin tur bidrar till produktionen av dopamin och adrenalin. Dessa effekter är högst eftertraktade för att bibehålla ett bra humör och ett fungerande fokus över dagen, trots tung träning.

Treonin främjar en god matsmältningsförmåga, men har en rad andra, väl eftertraktade, funktioner som t.ex. tandemaljsproduktion. Därtill kan en brist på treonin ge upphov till psykisk ohälsa, såsom depression. Kroppens treoninnivåer minskar med åldern, men kan även reduceras av extern stress, såsom vid träning. Därför kan ett tillskott av treonin vara vitalt för kroppens fortsatt goda fysiska och mentala hälsa. Histidin är likaså en viktig aminosyra för kroppens normala funktion. Ämnet har positiva effekter på nerv- och ledhälsa, mentalt fokus, och på produktionen av röda och vita blodkroppar; men bör intas i rimliga mängder.

Metionin har många positiva effekter på kroppens avgiftningsförmåga när det kommer till metaller. Därtill har det förmåga att skydda kroppen från fria radikaler, och eftersom det är en svavelbärande aminosyra så har den även god inverkan på ledfunktionalitet och cellernas förmåga till självreproduktion. Tryptofan främjar mental hälsa och fokus, såväl som produktionen av serotonin och melatonin. Hälsosamma nivåer av serotonin och melatonin underlättar sömnsvårigheter. Eftersom en god sömn främjar muskeltillväxt, bidrar sålunda tryptofan indirekt till ökad muskelmassa.

Skillnaden mellan BCAA och EAA är, sett till alla andra aminosyror, en bredare inverkan på kroppens totala hälsa, vilket indirekt påverkar muskelmassa. EAA är dessvärre ett förbisett kosttillskott som ofta står i BCAAs skugga. EAA har dock många för kroppen vitala funktioner som inte sällan bidrar till en långsiktigt starkare kropp.

 NÄR & HUR MYCKET

Forskning har visat att EAA intas bäst på tom mage, och gärna direkt efter träning. EAA kan emellertid tas när som under dagen på grund av sin allsidiga natur. Eftersom EAA inte alltid innehar samma aminosyror över alla märken, eller har samma förhållande, är det svårt att säga den exakta mängden EAA som bör tas. Studierna har i genomsnitt dock konstaterat att mellan 5 och 15 g EAA per dag, är att rekommendera för maximal effekt.

Det är viktigt att tänka på att när man väljer aminosyror med smak, att torrvaran inte innehåller exakt den mängd som listas i näringsinnehållet, eftersom en viss del av torrvaran nu motsvarar smakämnena. Emellertid finns EAA just nu enbart utan smaksättare.

Tom Rudeké
Skribent och expert
Visa Tom Rudeké profil
Civil- och nationalekonom med ett brinnande intresse för träning, kosthållning, hälsa och välmående ur ett vetenskapligt perspektiv. Meritlistan är 4 års aktiv träning, 6 böcker, och över 100 vetenskapliga artiklar under bältet. Mina expertområden rör sig alltifrån generell kosthållning, tränings- och formrådgivning, till mer specifika sådana som kemiska processer i kroppen. Mitt livsmantra, vilket också råder i träningsavseenden är: "skall man göra något, så skall man göra det rätt".
myprotein